Lockdown poslal módní dům Prada do rekordní ztráty. Prodeje zachraňovali Asiaté a internet

Módní dům Prada loni vykázal rekordní ztrátu.

Módní dům Prada loni vykázal rekordní ztrátu. Zdroj: Profimedia

Módní dům Prada loni vykázal rekordní ztrátu.
2
Fotogalerie

Italský módní dům Prada vykázal za loňský rok kvůli protipandemickým uzávěrám rekordní čistou ztrátu 54 milionů eur (1,4 miliardy korun). V celosvětovém měřítku se prodeje podle skupiny vrátily na konci roku na úroveň před koronavirovou pandemií.

Za rok 2019 měl italský módní dům čistý zisk 255,8 milionu eur. Za loňský rok mu tržby klesly o 24 procent na 2,42 miliardy eur. Díky důrazu na prodej po internetu a prudkému nárůstu prodeje na asijském trhu zakusila Prada v druhém pololetí roku 2020 výrazné oživení. Tento trend podle ní zatím pokračuje i během letošního roku.

Kvůli protipandemickým opatřením bylo v průběhu loňského roku v průměru zavřeno 18 procent obchodů skupiny, uzávěry též negativně dopadly na oblast cestovního ruchu. Šéf Prady Patrizio Bertelli nicméně konstatoval, že skupina na posledně zmíněnou změnu trhu rychle reagovala a posílila vztah s místními zákazníky. Ti v druhém pololetí téměř kompenzovali výpadek turistů.

Za oživením maloobchodního prodeje, který činí 90 procent celkového prodeje módního domu, stály v druhém pololetí zejména pevninská Čína, Tchaj-wan a Jižní Korea. V Evropě se oproti tomu projevilo snížení turistického ruchu a obnovené uzávěry.

Prodeje prostřednictvím internetu měla skupina loni v porovnání s rokem 2019 trojnásobné.