Loterií společnosti státu odvedly deset miliard korun

Loterie, ilustrační foto

Loterie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Provozovatelé loterií a podobných her odvedli za rok 2012 do veřejných rozpočtů celkem takřka deset miliard korun, z toho 7,6 miliardy činila loterijní daň. O rok dříve to bylo 7,2 miliardy korun.

Loterijní společnosti v Česku mají od minulého roku vyšší zdanění. Daň z hrubých výher stoupla z 15 procent na 20 procent a nově musí tyto firmy platit také 19procentní daň z příjmu. Kromě toho nemohou uplatňovat odpočet DPH u všech vstupů. Generální ředitel Fortuna Entertainment Group Radim Haluza před časem uvedl, že faktické zdanění tržeb se tak pohybuje v rozmezí 33 až 35 procent.

Větší část loterijní daně, celkem 5,7 miliardy korun, získají obce. Zbylých 1,9 miliardy korun půjde do státního rozpočtu. Další stovky milionů korun příjmu veřejných rozpočtů představuje neuplatněný odpočet 21procentní daně z přidané hodnoty. Loterijní společnosti od začátku loňského roku musí nově platit také 19procentní daň z příjmů právnických osob. „Celkové odvody se tak budou blížit k deseti miliardám korun,“ uvádí Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her s tím, že přesné údaje budou známy na konci letošního června.

„Očekávali jsme, že příjmy státního i obecních rozpočtů budou ještě vyšší. Nicméně velkou roli zde sehrály neuvážené regulační vyhlášky, které některá města přijala. Nejen, že se tímto krokem připravují o spousty peněz a vytlačují odsud legální podnikatele, ale především otevírají prostor nelegálním provozovatelům,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.