Lyžařská sezona končí. Některé areály mluví o nejhorší zimě historie

Lyžařské vleky v Deštném v Orlických horách

Lyžařské vleky v Deštném v Orlických horách Zdroj: ctk

Letošní lyžařská sezona v Česku je už téměř minulostí. V příštím týdnu bude v provozu už jen jeden vlek na Ovčárně v Jeseníkách, sjezdovka Javor v Peci pod Sněžkou a horní část sjezdovky Anděl na Černé hoře v Krkonoších. Všichni provozovatelé skiareálů už sčítají tržby a většina z nich hodnotí sezonu jako ztrátovou, podepsalo se na tom hlavně teplo a nedostatek přírodního sněhu.

Areály letos vydaly více peněz za technický sníh, přesto se na řadě míst lyžovalo kratší dobu než v předchozích letech. Některá střediska kvůli špatným podmínkám neotevřela vůbec. Mnozí proto budou odkládat plánované investice a současně doufat, že jim ztráty vynahradí letní sezona.

Tento víkend si lidé ale mohli zalyžovat vedle Jeseníků a Krkonoš ještě na Klínovci. Areál ohlásil konec už minulý víkend, kvůli ochlazení a středečnímu nočnímu spuštění sněhových děl přestaly však vleky jezdit až v sobotu odpoledne. Využily toho stovky lidí. Podobné množství lidí přilákalo slunečné počasí i na sjezdovky ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, na Černé hoře, v Malé Úpě, Harrachově a na Ovčárně.

Tržby spadly až o dvě třetiny

Ačkoli v některých krkonošských střediscích přestaly jezdit vleky až nyní, většina tamních vlekařů považuje uplynulou sezonu za nejhorší za posledních 20 let. Areálům bez moderních zasněžovacích systémů se propadly tržby o desítky procent.

V Libereckém kraji hlásí většina provozovatelů areálů propad tržeb o polovinu, třeba Sportovnímu areálu Ještěd nebo Spartaku Rokytnice se tržby na lanovkách a vlecích propadly až o dvě třetiny. Na druhou stranu v Harrachově přiznávají, že sezona byla sice krátká, zažili ale i horší.

Ani na jihu Čech nebyla pro poskytovatele služeb v cestovním ruchu zimní sezona tak tragická, jak by se mohlo zdát. Přírodního sněhu sice napadlo málo, takže se bílé stopy nedaly téměř udržovat, ale provozovatelé skiareálů si dokázali vytvořit dostatečné zásoby technického sněhu.

Ústecko hlásí nejhorší sezónu historie

Naopak pro zimní střediska v Ústeckém kraji byla letošní sezona nejhorší v historii. Lyžovalo se jen na umělém sněhu a pouze několik týdnů. Podobně mluví i v Plzeňském kraji, provozovatelé tamních lyžařských středisek, hotelů i obce vnímají sezonu jako nejhorší za posledních nejméně 25 let. V Českém lese se vleky vůbec nerozjely a místo lyžování chodili návštěvníci Šumavy na pěší túry, na jarní prázdniny lidé odříkali pobyty.

Prodělali prý i provozovatelé sjezdovek na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Kvůli nadprůměrně teplé zimě se nepovedla sezona ani ve Zlínském a Karlovarském kraji a tržby areálů se proti loňsku snížily o desítky procent. Nejhorší zimu za poslední léta mají za sebou Pustevny v Beskydech, kde podle vedoucího areálu Karla Šrubaře spadly tržby o 50 procent.

Z jesenických areálů prý nejhůře dopadlo Červenohorské sedlo, kde se podle Jiřího Hanáka ze Ski klubu Šumperk lyžovalo pouhých pět dní. Areál totiž nemá vlastní zasněžování a sníh během sezony nenapadl.

Miloš Kratochvíl: Jedno euro na svahu udělá dalších sedm pod ním