Maďarsko chce lákat kongresové turisty

bude letiště v Budapešti více vytíženo díky kongresovým turistům?

bude letiště v Budapešti více vytíženo díky kongresovým turistům?

Zápas o dobře platící konferenční turisty bere Budapešť vážně. Zatím sice nemá vhodné kongresové středisko, ale bude ho mít. Zplnomocněnec vlády pro velké investice v metropoli Balázs Fürjes oznámil, že do čtyř let vznikne centrum pro čtyři až pět tisíc lidí. „Tím by se měla Budapešť posunout v evropském měřítku do první trojky, ve světovém do první pětice konferenčních měst,“ načrtl ambiciózní plány.

Vláda už koupila pozemek o rozloze třináct tisíc metrů čtverečních na levém břehu Dunaje, blízko Národního divadla a Paláce umění. O jeho ceně, nákladech, natož o konkrétních termínech však Fürjes zatím nemluví. Spíše všeobecně upozorňuje na dobrou přístupnost Budapešti, dostatek hotelů a příznivé klima. V jeho úmyslech ho povzbuzují i aktuální statistiky. V prvním pololetí se v Maďarsku uskutečnilo 1197 konferencí, z toho 476 mezinárodních, a zúčastnilo se jich 190 tisíc lidí. Proti loňskému roku je to nárůst více než o deset procent. Téměř tři čtvrtiny akcí se konaly v Budapešti, v oblasti mezinárodních kongresů zastoupení hlavního města převyšuje osmdesát procent.

Tisk však upozorňuje, že na příznivých číslech se podepsalo zejména zvýšení počtu domácích akcí. Opatrněji se vyjadřuje i šéfka kongresového výboru svazu organizátorů a zprostředkovatelů turistických cest Judit Juhászová. „Odborníci nemohou být spokojeni, protože počet zahraničních konferencí neroste. Ty přitom přinášejí mnohem více peněz, protože účastníci bydlí v hotelu a utrácejí více peněz než průměrní turisté,“ podotýká.

Magyar Turizmus oslavuje

Spokojenější je Magyar Turizmus – oslavuje postup Maďarska na žebříčku Mezinárodní kongresové asociace. Zatímco v roce 2012 byla Budapešť na dvacátém místě, loni obsadila sedmnácté a dostala se například před Řím, Bangkok, Mnichov či Varšavu. Podle ní už metropole překonala důsledky zrušení letecké společnosti Malév. Juhászová ale nesouhlasí, nízkorozpočtové linky jsou podle ní nepohodlné a nepřesné, a pro konferenční klientelu tedy nevyhovující.

Lidé z turistického byznysu hledí na vládní plány s nadějí, protože na organizaci větších akcí je nyní vhodný jen veletržní areál Hungexpo. „Konkurence je stále silnější a soupeři Budapešti nabízejí výhody, které maďarské hlavní město neskýtá,“ mírní však optimismus Juhászová. Jako příklad uvádí Prahu, kde účastníkům kongresů zpravidla poskytují městskou dopravu zdarma. Jinde zase nabízejí slevy národní letecké společnosti.