Majitel Exim Tour koupil Komárkovu CK Fischer. Akvizici posoudí antimonopolní úřad, píše iDNES.cz

logo Rewe Group, ilustrační foto

logo Rewe Group, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Německá skupina Rewe, která v Česku vlastní cestovní kancelář Exim Tours a sít obchodů Billa a Penny Market, koupila od KKCG Karla Komárka CK Fischer, píše server iDNES.cz. Spojení špiček trhu se zájezdy musí schválit antimonopolní úřad.

Koupě je už podle informací serveru prakticky hotová. Antimonopolní úřad nicméně zatím neobdržel případný návrh na povolení spojení soutěžitelů REWE a Fischer, sdělil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Fischer i Exim Tours mají roční tržby v řádu miliard korun. Obě cestovní kanceláře patří k největším v Česku. Dohromady by podle serveru měly na prodejích zájezdů podíl přes 30 procent. Rewe plánuje obě značky i po uzavření obchodu zachovat, píše iDNES.cz.

Firma Exim Tours loni prodala v Česku zájezdy za téměř šest miliard korun a zisk před zdaněním dosáhl 288 milionů. Cestovní kanceláři Fischer loni stouply tržby meziročně skoro o pětinu na 6,055 miliardy korun. Zisk firmy klesl zhruba o polovinu na 88,4 milionu. K poklesu zisku vedlo podle vedení firmy přesycení trhu u takzvaných last moment zájezdů, tedy nákupu cest na poslední chvíli. 

K velkým cestovním kancelářím v Česku patří také například Čedok nebo Blue Style, které měly v posledních letech tržby kolem dvou až tří miliard korun.