Majonézy drží pohromadě místo žloutků éčka a škrob

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Aby se majonéza směla nazývat majonézou, musí v ní být aspoň dvě procenta vaječných žloutků, to vychází na jeden slepičí žloutek na kilogram majonézy. Řada výrobců má i s tímto malým množstvím problém, a do majonéz raději přidávají podle výsledků časopisu dTest škrob, vodu a „éčka“.

Blíží se Vánoce a k nim v našich končinách neodmyslitelně patří i bramborový salát, a do salátu zase majonéza. Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat 17 výrobků, aby zjistil, jakou mají kvalitu a zda jsou skutečně tak tradiční, jak někteří výrobci na obalu slibují. Klasická majonéza musí obsahovat vaječné žloutky, rostlinný olej, ocet a sůl.

Kvůli nedostatečnému obsahu žloutků nevyhověly potravinářské vyhlášce tři ze z nich. Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho v nich bylo.

:

dTest vyzývá Českou spořitelnu ke zrušení poplatku za vedení úvěru

dTest radí: trvejte na svých právech

Nejhůře v testování dopadla majonéza light Albert Quality s obsahem 0,8 procenta žloutku, což je necelá půlka vaječného žloutku na kilogram výrobku. Na špičce se naopak umístila Tesco Majonéza, která obsahovala 10,2 procenta vaječného žloutku.