Blíží se Vánoce a k nim v našich končinách neodmyslitelně patří i bramborový salát, a do salátu zase majonéza. Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat 17 výrobků, aby zjistil, jakou mají kvalitu a zda jsou skutečně tak tradiční, jak někteří výrobci na obalu slibují. Klasická majonéza musí obsahovat vaječné žloutky, rostlinný olej, ocet a sůl.
Kvůli nedostatečnému obsahu žloutků nevyhověly potravinářské vyhlášce tři ze z nich. Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho v nich bylo.
:
dTest vyzývá Českou spořitelnu ke zrušení poplatku za vedení úvěru
dTest radí: trvejte na svých právech
Nejhůře v testování dopadla majonéza light Albert Quality s obsahem 0,8 procenta žloutku, což je necelá půlka vaječného žloutku na kilogram výrobku. Na špičce se naopak umístila Tesco Majonéza, která obsahovala 10,2 procenta vaječného žloutku.