McDonald’s, KFC či Pizza Hut sázejí na rostlinné náhražky masa od Beyond Meat

Producent veganského masa Beyond Meat

Producent veganského masa Beyond Meat Zdroj: Beyond Meat

Impossible Whopper od Burger Kingu
Rostlinný burger z produkce Beyond Meat
3
Fotogalerie

Největší světové řetězce rychlého občerstvení vycházejí vstříc veganům. McDonald’s, KFC, Pizza Hut nebo Taco Bell začnou odebírat rostlinné náhražky masa od Beyond Meat. Kalifornská společnost oznámila novinku společně s výsledky svého hospodaření za poslední loňské čtvrtletí, kdy podle deníku The Wall Street Journal vykázala ztrátu přes 25 milionů dolarů.

Partnerství s fastfoodovými giganty přibližuje masové alternativy běžnému stravování. Beyond Meat se má podle oznámených dohod stát přednostním dodavatelem nového hamburgeru společnosti McDonald’s. Pomůže rovněž vyvinout nová menu s rostlinnými náhražkami masa pro společnost Yum! Brands, jež vlastní řetězce KFC, Pizza Hut a Taco Bell.

Beyond Meat v posledních letech dodávala významný objem masových náhražek do restaurací a snažila se je také prosazovat v klasických supermarketech. Navzdory 25milionové ztrátě v posledním loňském čtvrtletí zvýšila tržby o 3,5 procenta na 102 milionů dolarů i přesto, že prodeje v potravinářském průmyslu v Americe poklesly meziročně o 43 procent.

Společnost Beyond Meat založená v roce 2009 zpracovává žlutý hrách, řepkový olej, bramborový škrob a další suroviny na „karbanátky“ a „uzeniny“, které mají napodobovat chuť, vzhled a dojem z tradičního masa.

Spolu s konkurenční společností Impossible Foods uvádí na trh svá „high-tech faux“ masa, alternativu, která má být šetrná ke zvířatům a k životnímu prostředí. Je tak prý ideální pro spotřebitele vyznávající flexitariánskou stravu, která spočívá v převážné konzumaci vegetariánských pokrmů, avšak nevylučuje občasnou konzumaci masa.

V Česku je možné narazit na rostlinnou alternativu masa například v řetězci Burrito Loco, který nabízí veganský burger. Také Burger King též nabízí veganské burgery s rostlinnou náhražkou masa od společnosti Impossible Foods.