McDonald's plánuje 1500 nových restaurací v Číně a Jižní Koreji

McDonald's

McDonald's Zdroj: CC BY 2.0: MIKI Yoshihito

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's hodlá během příštích pěti let otevřít 1500 nových restaurací v Číně, Hongkongu a Jižní Koreji. Ta již na těchto trzích provozuje přes 2800 restaurací. V samotné Číně by měl počet restaurací McDonald's do roku 2020 stoupnout na 3500 za současných 2200.

Informaci zveřejnil ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). McDonald's upozornil, že hledá investiční partnery, kteří by pomohli expanzi financovat. Asijským manažerům firma hodlá poskytnout rozsáhlejší rozhodovací pravomoci, aby se mohli více přizpůsobovat prioritám tamních zákazníků.

McDonald's je největším řetězcem restaurací s rychlým občerstvením na světě, má přes 36 tisíc provozoven ve více než stovce zemí. V České republice firma podniká od roku 1992, kdy otevřela svou první tuzemskou provozovnu v pražské Vodičkově ulici.

V současnosti pod značkou McDonald's v České republice působí 93 restaurací, které zaměstnávají přes 5000 lidí. V loňském roce tržby McDonald's v Česku vzrostly zhruba o pět procent na téměř 4,4 miliardy korun.