Metro prodává své supermarkety Real za 7,5 miliardy. Ztrátový podnik čeká zeštíhlení

Německý řetězec supermarketů Real mění majitele

Německý řetězec supermarketů Real mění majitele Zdroj: Reuters

Německý řetězec supermarketů Real mění majitele
Německý řetězec supermarketů Real mění majitele
Německý řetězec supermarketů Real mění majitele
Německý řetězec supermarketů Real mění majitele
5
Fotogalerie

Německá obchodní společnost Metro po měsících jednání našla nového majitele svého ztrátové řetězce supermarketů Real. Stane se jím investiční skupina SCP Group.

Podle dohody SCP získá celou skupinu Real včetně internetového prodeje a 80 nemovitostí. Při správě nemovitostí bude spolupracovat s německou skupinou x + Bricks Group. Většina obchodů Real má nadále pokračovat v činnosti pod stejnou značkou nebo prostřednictvím jiných maloobchodníků.

Dohodu ještě musí schválit dozorčí rada ruské společnosti Sistema PJSFC, která zajišťuje financování akvizice. Ta oznámila, že poskytne na transakci zafinancuje částkou 263 milionů eur (6,6 miliardy korun). Firma Metro v prohlášení uvedla, že očekává po dokončení transakce čistý peněžní příliv kolem 300 milionů eur (7,5 miliardy korun). To je asi o 200 milionů méně, než kolik předpokládala před několika měsíci. Transakce také podléhá schválení antimonopolním úřadem.

Real provozuje 276 hypermarketů, zaměstnává kolem 34 tisíc lidí a je na pokraji krachu. SCP uvedla, že část současných obchodů bude prodána jiným obchodníkům. Jádro asi 50 prodejen Real bude nadále fungovat pod touto značkou po dobu 24 měsíců.

Metro již v roce 2018 oznámilo, že chce prodat svůj řetězec supermarketů, aby se mohlo soustředit na velkoobchody zaměřené na drobné, nezávislé prodejce a na potřeby pro hotely, restaurace a stravovací zařízení. Exkluzivní jednání s realitním investorem Redos, které začalo s velkými nadějemi, ale selhalo. Dohody se podařilo dosáhnout až při druhém pokusu.

Metro působí i v České republice, kde provozuje velkoobchody Makro. Největším akcionářem firmy je skupina EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.