Skupina EPH chce vydat dluhopisy za nejméně pět miliard

Majitel EPH Daniel Křetínský

Majitel EPH Daniel Křetínský Zdroj: Michal Beránek / Sport

Peníze, ilustrační foto
Dluhopisy, ilustrační foto
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
5
Fotogalerie

Konsorcium tuzemských bank připravuje další velkou transakci na dluhopisovém trhu. Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského totiž plánuje vydat pětileté dluhopisy v objemu pěti miliard korun, přičemž jej může zvýšit až na 7,5 miliardy korun. 

 

„Bude to patřit k největším emisím dluhopisů na českém trhu,“ komentuje emisi portfoliomanažer makléřské firmy Cyrrus Tomáš Pfeiler. Bondy vydá Křetínského skupina prostřednictvím své dceřiné společnosti EPH Financing CZ. Budou zajištěny zárukou mateřské společnosti EPH.

Mandát na umístění emise získalo konsorcium bank, jehož členy jsou J&T Banka, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank. Po získání povolení od regulátorů se plánuje veřejná nabídka dluhopisů na českém a případně také na slovenském trhu. Společnost EPH Financing CZ chce rovněž požádat o přijetí dluhopisů k obchodování na pražské burze.

Dluhopisy ponesou úrokový výnos 4,5 procenta, přičemž úroky budou vypláceny jednou za půl roku. Jmenovitá hodnota bondu je deset tisíc korun. Skupina EPH o emisi dluhopisů informovala v prospektu a oznámení, které zveřejnila na internetových stránkách.

K využití prostředků získaných prodejem dluhopisů se energetická skupina nevyjádřila. „Firma použije peníze na další rozvoj, stále pokračuje v expanzi,“ uvádí Pfeiler. Jen loni získal holding tři zásobníky plynu v Bavorsku, italskou elektrárnu na biomasu Fusine nebo například většinu ve firmě Tynagh Energy, která v Irsku provozuje elektrárnu s výkonem 400 megawattů. Naopak neuspěl v soutěži o italskou energetickou společnost Sorgenia.

Křetínský ve skupině EPH kontroluje podíl ve výši 94 procent. Do skupiny patří přes sedmdesát firem, které působí v řadě evropských zemí. V roce 2018 dosáhla skupina konsolidovaného zisku před úroky, daněmi a odpisy ve výši 1,9 miliardy eur. Křetínský je rovněž spolumajitelem vydavatele deníku E15 a fotbalové Sparty.