Provozovatel Makra připravuje prodej hypermarketové divize

makro

makro Zdroj: Profimedia

Německá obchodní společnost Metro se předběžně dohodla na prodeji své hypermarketové divize Real konsorciu realitních investorů X+Bricks a SCP Group. Kupní smlouva ale zatím nebyla podepsána, o některých jejích bodech se stále jedná. Předběžná dohoda předpokládá prodej celé divize, kterou ohodnocuje asi na miliardu eur (25 miliard korun).

Dohodu ještě musejí schválit orgány zúčastněných podniků, v případě společnosti Metro představenstvo a dozorčí rada. Dokončení transakce pak musejí odsouhlasit i regulační úřady.

Metro v České republice provozuje velkoobchody Makro a jeho největším akcionářem je skupina EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče (spolumajitelé vydavatele deníku E15, pozn. red.).

Ztrátová divize Real provozuje 277 hypermarketů a zaměstnává kolem 34 tisíc lidí. Budoucí majitelé podle agentury DPA hodlají sami provozovat pouze část jejích obchodů a většinu plánují prodat konkurentům, jako jsou Kaufland či Edeka.

Společnost Metro v posledních letech prodává některé své divize, aby se mohla soustředit na své klíčové velkoobchodní aktivity. Podnik má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. V České republice je skupina zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.