Mezinárodní hvězdičky má v Česku zatím 400 hotelů

Grandhotel Pupp v Karlových Varech, ilustrační foto

Grandhotel Pupp v Karlových Varech, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

České hotely si pomalu nalézají cestu k nové mezinárodní hvězdičkové klasifikaci. Za necelé tři roky fungování systému v tuzemsku získalo evropské hvězdy přes 400 hotelů. Označení platí pro tři roky, první ubytovací zařízení je proto budou brzy obhajovat.

„Je to důkaz toho, že tento obor je schopen regulovat sám sebe bez nějakého úředního zásahu shora,“ uvedl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Právě česká asociace byla v roce 2009 jedním ze sedmi zakládajících členů organizace Hotelstars Union, která nadnárodní hvězdičky prosazuje. Dnes je do systému zapojeno 14 evropských zemí.

Podle Stárka jde především o nastavení hotelových standardů tak, aby se úroveň služeb nelišila stát od státu a hotel od hotelu. V označování hotelů hvězdičkami donedávna panoval – a ve většině případů stále panuje – chaos, který dával majitelům značný prostor pro kreativitu.

Jde totiž o peníze. Více hvězdiček znamená vyšší cenu za pokoj. I proto se podle Stárka do nového systému stále odmítá zapojit většina tuzemských pětihvězdičkových hotelů. „Možná více než 20 z nich by na pět hvězdiček v novém systému nedosáhlo,“ řekl Stárek. Celkově je v tuzemsku zhruba 50 pětihvězdičkových hotelů, do nové klasifikace se jich přihlásilo jedenáct.

Nová klasifikace je založena na 270 kritériích, sledují se například šířka postelí, rozsah stravování, služby portýra, připojení k internetu, délka služby na recepci nebo doba podávání snídaně. Prvním hotelem v Česku, který obhájil své hvězdičky podle nové mezinárodní klasifikace, se stal v roce 2010 olomoucký čtyřhvězdičkový Business Hotel Alley.
V Česku je dohromady zhruba pět tisíc hotelů a penzionů všech kategorií.