Michelinskou hvězdu získala třetí česká restaurace, má ji pražská Field

tým pražské michelinské restaurace Field

tým pražské michelinské restaurace Field Zdroj: Field

pražská michelinská restaurace Field
Šéfkuchař pražské michelinské restaurace Field Radek Kašpárek
Radek Kašpárek
3
Fotogalerie
Na michelinský seznam evropských restaurací přibyl třetí český podnik. Jednu hvězdičku nově získala pražská restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka. Vyplývá to z letošního vydání průvodce společnosti Michelin. Celkem bylo letos oceněno 68 podniků, z toho pět restaurací z Francie, Dánska, Německa a Norska dostalo maximální možný počet tří hvězdiček.

V kategorii kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu nazvané Bib Gourmand přibyl v průvodci pražský podnik Maso a kobliha, čímž se zvýšil počet českých zástupců v této sekci na šest, dalšími jsou Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu, všechny rovněž v Praze. Jeden pražský podnik ale letos z tohoto seznamu vypadl, totiž italská restaurace Aromi.

První pověstnou michelinskou hvězdičku v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala v roce 2008 italská restaurace Allegro z pražského hotelu Four Seasons. Z minulosti si místo v této kategorii z Česka udržely pražské podniky Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise.

Dvě proslulé hvězdičky z nejvýše tří možných získalo v letošním vydání průvodce 15 restaurací a jednou michelinskou hvězdou ocenil Michelinův průvodce 48 podniků. Velký počet nově oceněných restaurací v 35. vydání průvodce Michelin Main Cities of Europe odráží podle firmy Michelin živost a různorodost kulinářské scény v Evropě. Nový seznam zahrnuje 44 měst ve 20 evropských zemích.

Tříhvězdičkovou restaurací se nově staly dva podniky v Paříži a jeden v Kodani, Hamburku a Oslu, čímž vzrostl počet nejvýše oceněných restaurací v průvodci na devatenáct. Z patnácti nových dvouhvězdičkových se jich pět nachází v Paříži, dvě v rakouském Salcburku, dvě v Londýně a po jedné dostaly restaurace vídeňská, bruselská, antverpská, berlínská, mnichovská a jedna ve Frankfurtu nad Mohanem.

Hvězdu jsme nečekali, tvrdí majitelé michelinské restaurace Field
Ocenění v podobě michelinské hvězdy spolumajitelé pražské restaurace Field nečekali, v minulosti se naopak spíš obávali, aby nově otevřenou restauraci nemuseli zavřít. Uvedl to manažer restaurace Miroslav Nosek. Nyní po získání známého ocenění se o hosty bát nemusí, jen během dnešního dne si rezervaci do restaurace v pražské Kozí ulici udělalo více hostů než za poslední tři dny dohromady.

Field získal ocenění po zhruba roce a čtvrt od otevření. „Mluvit tehdy o michelinech, to by nás úplně zabilo,“ uvedl šéfkuchař a jeden ze spolumajitelů restaurace Radek Kašpárek. Podle něj majitelé měli obavy, zda provozují restauraci správně, zda je na dobrém místě a zda si lidé do ní najdou cestu. Přestože se restaurace nachází nedaleko Staroměstského náměstí, je mírně zastrčená, dodal Nosek.

To se ale rychle změnilo a zhruba po dvou měsících se počet návštěvníků začal výrazně zvyšovat. „To jsme si ještě říkali, že je to tím, že je restaurace nová,“ uvedl Nosek s tím, že úspěch začali vnímat až po roce, kdy se proud zákazníků nezastavil. Podle Kašpárka se v restauraci snaží prosazovat skandinávskou kuchyni. Česká jídla, byť v poněkud modernější úpravě, je ale možné najít například v poledním menu.