Miliardář Krúpa se pustil do elektronických stravenek. Chce mít pětinu trhu

Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital

Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital Zdroj: Rasch Jan/Euro

Finanční skupina Arca, jejímž hlavním akcionářem je slovenský finančník Pavol Krúpa, směřuje svou činnost na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí.
Hlavní výhodou karty proti papírovým stravenkám je podle Veliče možnost zaplatit přesnou částku, zaměstnavatelům i restauracím navíc šetří administrativní náklady. (ilustrační foto)
Investiční skupina Arca Capital miliardáře pavola Krúpy vstoupila na trh zaměstnaneckých benefitů. Na trh uvedla Gusto Kartu, která funguje jako elektronická stravenka. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

 Investiční skupina Arca Capital miliardáře Pavola Krúpy vstoupila na trh zaměstnaneckých benefitů. Na trh uvedla Gusto Kartu, která funguje jako elektronická stravenka. Arca se tak stala konkurencí zavedeným společnostem, jakou jsou Sodexo Benefity nebo Edenred.

Arca Capital v posledních letech roste a podniká v nových odvětvích, nedávno například rozšířila své portfolio v oblasti personálních agentur. Teď má ambici získat část trhu v dalším odvětví. "Od trhu se stravenkami čekáváme, že bude díky digitalizaci v nadcházejících letech růst a Arca Capital do pěti let získá pětinový podíl na tomto trhu," uvedl finanční ředitel Arca Capital Rastislav Velič.

Hlavní výhodou karty proti papírovým stravenkám je podle Veliče možnost zaplatit přesnou částku, zaměstnavatelům i restauracím navíc šetří administrativní náklady. Zaměstnanci mohou kartou platit stejným způsobem jako klasickou platební kartou, tedy i bezkontaktně. A restaurace nebo obchody je mohou přijímat nejen na klasických terminálech, ale i prostřednictvím aplikace v telefonu, dodal.

Finanční skupina Arca, jejímž hlavním akcionářem je slovenský finančník Pavol Krúpa, směřuje svou činnost na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Skupina působí hlavně ve střední a východní Evropě, zastoupení má v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě. Spravuje aktiva přes 1,4 miliardy eur.

Krúpu média někdy označují za 'nájezdníka', jenž se snaží využít slabin firem, které se ocitnou v problémech. Nejznámější je jeho výpad na GE Money kvůli podmínkám, za nichž Američané získali část Agrobanky, či na Zdeňka Bakalu v kauze OKD.