Minipivovarů přibývá, brněnská skupina Czech Craft Beers plánuje zdvojnásobit výrobu

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: Michael Tomeš

Brněnská pivovarská skupina Czech Craft Beers letos ve svých dvou minipivovarech dohromady více než zdvojnásobí výrobu. Z loňských zhruba 2500 hektolitrů se chce posunout až na 6000. Je za tím zejména větší odbyt značky Moravia, řekl vrchní sládek skupiny Jan Grmela.

Pivo značky Moravia, které navazuje na historickou značku a velkopivovar z dob první republiky, letos bude tvořit asi dvě třetiny výstavu. K tomu má skupina ještě pivovar na svrchně kvašená piva Lucky Bastard.

"Jsme příjemně překvapeni, že hospodští už začínají chápat, že to není jen o tom dostat peníze od pivovaru a otevřít si zahrádku se stoly. Je to trochu už i o tom, že zákazník přijde kvůli určitému pivu, ne jen prostě do hospody," uvedl Grmela.

Počet minipivovarů v republice i na jižní Moravě a Brně stále roste. V celém státě je kolem 400 minipivovarů, na jižní Moravě kolem 50 a v samotném Brně a okolí asi desítka provozů.

"Trh už někde začíná stagnovat, ale ještě poroste. Dle mého osobního odhadu tu může být klidně 600 nebo 700 minipivovarů v celém Česku. Největší růst bude v segmentu restauračních pivovarů, které vaří jen pro svou hospodu," míní Grmela

Podle něj je Brno specifické tím, že zákazníci si už před delší dobou zvykli hledat dobré pivo. "Lidé se nebojí ochutnávat nové věci, proto je i pro nás mnohem jednodušší dostávat se do hospod, kde byla už nějaká zavedená značka," uvedl Grmela.

Skupina Czech Craft Beers, jejímž hlavním majitelem je bývalý basketbalista Martin Šibal, produkuje nyní devět druhů piv, z toho pět v pivovaru Lucky Bastard a čtyři z Moravie. "Poslední přibyvší je světlá jedenáctka Punkevní světlá, což je odkaz na region, kde dříve Moravia působila, konkrétně na Rájec-Jestřebí, kde byl pivovar, který byl součástí skupiny Moravia," uvedl Grmela.

Czech Craft Beers nyní zaměstnává osm lidí. O rozšíření sice uvažuje, ale bude to prý až záležitost dalších let. "Nejdříve roku 2020," dodal Grmela.