Ministerstvo školství otočilo. Mladé talenty nakonec podpoří

testy na základních školách

testy na základních školách Zdroj: E15

Centrum pro talentovanou mládež (CTY), prestižní program americké univerzity Johnse Hopkinse, nakonec v Česku zůstane. Ministerstvo školství totiž otočilo a projekt, který doposud z vlastní kapsy dotoval krajanský spolek American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS) podpořilo pěti miliony korun.

Ministr Marcel Chládek zároveň přislíbil pomoc při budování středoevropské základny CTY, která by měla vzniknout právě v Česku. Šlo by podle něj o „výrazné zviditelnění“ země v rozvoji nadaných dětí v celosvětovém měřítku. Ministerstvo školství tak během několika měsíců kompletně otočilo. Chládkův předchůdce Dalibor Štys totiž tentýž projekt označil za „krajně nevhodný“. Je prý elitářský a komerční.

Nejrůznějšímu kurzy centra pro mladé talenty prošlo od roku 2011 více než pět set studentů. Kromě on-line kurzů, kam je zapsáno dvě stě českých gymnazistů z 24 škol, pořádá CTY také letní tábory v USA, Irsku a Hongkongu. Samotný letní kurz stojí 6200 dolarů a bez stipendijního programu, který dosud platili čeští krajané v USA, by se v Česku jen stěží realizoval.