Na Německo dopadá obchodní válka, výrazně mu klesl přebytek zahraničního obchodu

Mezinárodní obchod (ilustrační foto)

Mezinárodní obchod (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Přebytek zahraničního obchodu Německa v září podle sezonně nepřepočtených údajů klesl na 18,4 miliardy eur z 24,2 miliardy eur před rokem. Proti předchozímu měsíci pak vývoz po sezonním přepočtu překvapivě klesl víc než dovoz, a to o 0,8 procenta, zatímco u dovozu to bylo 0,4 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad.

Export byl v důsledku globálního zavádění cel a dalších ochranářských bariér podle sezonně nepřepočtených údajů meziročně o 1,2 procenta nižší a činil 109,1 miliardy eur (2,8 bilionu korun). Statistický úřad zároveň upravil srpnovou hodnotu přebytku.

"Ochlazení exportu bylo ve třetím kvartálu téměř hmatatelné. Obzvlášť bolí pokles na tak široké frontě, i když na evropskému trhu se drží v mezích," řekl agentuře DPA prezident Německého obchodního svazu (BGA) Holger Bingmann. Pouze obchod se zeměmi eurozóny skončil v mírném přebytku.

Rostoucí ochranářské tendence a rizika typu brexitu podle Bingmanna podnikům situaci neusnadní ani v příštích měsících. Svaz před nedávnem upravil i celoroční prognózu. Nově počítá s růstem exportu o 3,5 procenta, dříve uváděl pět procent.

Za prvních devět měsíců roku se vývoz produktů označených "Made in Germany" nicméně zvýšil o 3,5 procenta na 988,0 miliardy eur. Dovoz pak vzrostl o šest procent na 813,6 miliardy eur.

Německá ekonomika je silně orientovaná na vývoz. Analytici proto počítají se slabým třetím kvartálem, hrubý domácí produkt (HDP) by se podle nich mohl dokonce snížit. Statistický úřad zveřejní předběžný odhad vývoje HDP příští středu.

Výbor ekonomických poradců německé vlády tento týden zhoršil odhad růstu německé ekonomiky na letošní i příští rok. Výbor nyní předpokládá, že HDP se v letošním roce zvýší o 1,6 procenta, zatímco dříve počítal s růstem o 2,3 procenta. Odhad růstu na příští rok výbor zhoršil na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.