USA uvalí cla na dovoz čínských výrobků z hliníkových plechů, píše agentura

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Americké ministerstvo obchodu zavede konečná antidumpingová a antisubvenční cla v rozmezí od 96,3 do 176,2 procenta na dovoz výrobků z hliníkových plechů z Číny. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. Rozhodnutí by mohlo padnout v nejbližších hodinách. Poprvé od roku 1985 by tak byla uvalena cla v rámci vyšetřování, které zahájila sama vláda. Obvykle je vyšetřování zahájeno po stížnosti některé z amerických společností.

Jakkoli administrativa prezidenta Donalda Trumpa hodlá v oblasti obchodu postupovat rázně, finální cla jsou podle zdrojů Reuters nižší, než původně zavedená v dubnu a červenci. Původní rozpětí bylo od 198,4 do 280,46 procenta.

V roce 2017 činila hodnota dovozu hliníkových plechů z Číny zhruba 900 milionů dolarů (téměř 20,3 miliardy korun).

Případem se zabývá také americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC), její verdikt má padnout 20. prosince.

Americké hliníkárenské společnosti Aleris Corp, Arconic Inc, Constellium, Jupiter Aluminium, JW Aluminium Company a Novelis Corp. si loni v prosinci stěžovaly na nárůst dovozu z Číny za neoprávněně nízké ceny. Uvedly, že objem dovozu výrobků z hliníkových plechů se za posledních deset let zvýšil o téměř 750 procent, jen v období 2014 až 2017 stoupl o více než 91 procent. To mělo za následek „významné zvýšení podílu čínského dovozu na trhu USA na úkor amerického průmyslu“.