Na Ruzyni budou dál fungovat trestané směnárny, letišti postupně zaplatí přes miliardu

Letiště Václava Havla Praha.

Letiště Václava Havla Praha. Zdroj: ČTK

Letiště Václava Havla v Praze
2
Fotogalerie

Téměř tři roky provozuje společnost Global Travel směnárny a bankomaty na Letišti Václava Havla a bude v tom pokračovat i v následujících pěti letech.

Celkově zaplatí společnost letišti 1,38 miliardy korun v průběhu příštích pěti let. Do koncesního řízení se přihlásily dvě společnosti. Deník E15 to zjistil z Věstníku veřejných zakázek.

"Částka 1,38 miliardy korun je souhrn minimálních garantovaných měsíčních nájmů za období následujících pěti let," potvrdil deníku E15 mluvčí letiště Roman Pacvoň. Podle Jany Noskové z marketingového oddělení InterChange, která je součástí Global Travel, začne smlouva platit od prosince tohoto roku.

Hodnotícím kritériem pro udělení koncese byla i minimální sazba nájemného z obratu v procentním vyjádření a výše minimálního nájemného z obratu.

Před prvním lednem roku 2016, kdy začala Global Travel na Ruzyni poprvé působit, byla společnost potrestána Českou národní bankou. Ta v roce 2015 udělila v té době rekordní pokutu 800 tisíc korun. Směnárny totiž nedostatečně informovaly klienty, kdy platí transakční poplatek ve výši sedmadvacet procent. Směnárny se navíc provinily i dalšími prohřešky.

Od roku 2001 je Global Travel součástí mezinárodní skupiny směnáren InterChange, jejichž provoz dlouhodobě kritizuje reportér Seznam Zpráv Janek Rubeš. Ten upozorňuje na údajně nevýhodné podmínky, které směnárny v centru Prahy a na Letišti Václava Havla nabízejí.