Nafta v EU zdražuje, v Česku je to naopak. Když k sousedům, tak k Polákům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Nafta v Evropské unii zdražuje. Cena motorové nafty v EU28 koncem září 2015 vzrostla o procento oproti konci srpna 2015. Nyní činí 32,07 koruny za litr. Česko naopak patří mezi trhy, kde průměrná cena poklesla, konkrétně o 50 haléřů. Jedná se o čtvrtý nejvýraznější pokles průměrné ceny v daném období v celé EU 28. Přesto se naši řidiči příliš radovat nemohou, nafta je u všech našich sousedů s výjimkou Německa levnější.

Česko je tak s cenou nafty podle analýzy společnosti Axigon 12. nejlevnější z celé EU. Stále se tak vyplatí levnější naftu tankovat v zahraničí, zvlášť pokud to má řidič při cestě či v blízké dojezdové vzdálenosti.

Při tankování v Polsku řidiči na každém litru ušetří nejvíce – 2,72 koruny, tedy desetinu z ceny oproti ČR. Na zdejším trhu je totiž k dostání třetí nejlevnější nafta v evopské osmadvacítce.

I ceny v Rakousku jsou téměř o korunu nižší než v ČR a na Slovensku řidiči uspoří skoro padesát haléřů na každém natankovaném litru. Rakousko (7. příčka) a Slovensko (10.) se také vešly do „Top 10“ trhů s nejnižší průměrnou cenou motorové nafty.

Ceny nafty v EU na konci září 2015Ceny nafty v EU na konci září 2015 | EK a vlastni vypocty aliance AxigonPramen: EK a výpočty alinace Axigon

Čtěte také:

Pohonné hmoty dále zlevňují, benzín je pod hranicí 31 korun

Více než polovinu ceny pohonných hmot v Česku tvoří daně