Náklady na reorganizaci podkopaly zisk Tesca, propadl se o polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv

Provozní zisk britské maloobchodní společnosti Tesco se v prvním finančním pololetí propadl o 55 procent na 354 milionů liber (zhruba 13 miliard korun). Tesco se v poslední době potýká s odlivem zákazníků na britském trhu. Firmu navíc zasáhl účetní skandál týkající se nadhodnocování zisků.

Společnost dnes uvedla, že zisk ve finančním pololetí, které skončilo 29. srpna, podkopaly vysoké náklady na reorganizaci aktivit. Dodala však, že její plán na zlepšení hospodářských výsledků začíná fungovat.

„V Británii pokračujeme ve zlepšování všech aspektů nabídky zákazníkům, což vede k růstu objemu prodeje,“ uvedl generální ředitel společnosti Dave Lewis. „Náš transformační program v Evropě podpořil růst a snížil provozní výdaje. V Asii jsme za obtížných ekonomických podmínek zvýšili tržní podíl,“ dodal.

Tesco v Česku: za pololetí téměř 21 miliard tržby
Tržby českých obchodů Tesco včetně prodejů pohonných hmot dosáhly v první finančním pololetí 20,8 miliardy korun, meziroční srovnání firma neuvedla. V celé střední Evropě řetězec zvýšil meziročně tržby bez prodejů pohonných hmot o 3,2 procenta. V Česku Tesco za poslední rok zavřelo šest prodejen, kromě hypermarketu v Ústí nad Labem šlo o menší obchody Tesco Expres na severu Moravy, kde firma neprodloužila nájemní smlouvy. Celkem řetězec provozuje 203 obchodů.
„Odvedli jsme velký kus práce, po vytvoření jednotného vedení pro střední Evropu jsme ušetřili čas, peníze a energii, které jsme schopni nyní investovat do zlepšování nabídky pro naše zákazníky,“ uvedl generální ředitel Tesco Europe David Morris.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v Česku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů. V Česku podle svých internetových stránek Tesco zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.