Napadl sníh a Češi se vrhli na kupování zimních bund, bot a saní

Ve Špindlerově Mlýně začne v sobotu lyžařská sezóna.

Ve Špindlerově Mlýně začne v sobotu lyžařská sezóna. Zdroj: Skiareál Špindlerův Mlýn

Kromě přírody pomáhají ve Špindlu se sněhem také sněhová děla a zasněžovací sprchy.
Návštěvníci Špindlu si budou moci užít i zcela nové sjezdovky.
Sníh vyvolal kolaps v dopravě v několika státech
kalamita, dálnice, D1, sníh
sníh, kalamita
6
Fotogalerie

Mrazy a sněžení na horách i ve městech v posledních dnech výrazně zvýšily prodeje zimního vybavení a oblečení. Lidé více kupují mimo jiné boby, saně, brusle, hrabla, ale i pobyty na horách. Prodejci zimního vybavení tak letos nemuseli zlevnit. Vyplývá to z vyjádření obchodníků.

V prodejnách Sportisimo vyskočila poptávka zákazníků po sezónním zimním vybavení v porovnání s loňským rokem dvojciferným tempem. "Jde o vliv počasí, loni bylo teplo a bez sněhu, letos mráz a sníh i ve městech," uvedla ředitelka nákupu Sportisima Martina Kudláčková. Pokud napadne sníh ve městech znamená to podle ní obrovský zájem o boby, saně, čepice, rukavice, kukly, zimní oblečení pro děti i zimní obuv pro dospělé i děti.

Podle jednatele SportObchod.cz Josefa Mecha vyskočila poptávka V souvislosti s letošním zimním počasím o 75 procent. Hitem jsou podle něj dětské "rostoucí" brusle.

V obchodech se značkovým zimním oblečením v outletovém centru Freeport Fashion Outlet v Hatích se zvýšil zájem o 30 až 40 procent meziročně. Také v řetězci Tesco zaznamenali vyšší odbyt zimních bund a bot. "Dále pak u sportovních potřeb - helmy, hokejky, brusle a sáňky a zimní potřeby na odstranění sněhu, především hrabla," dodal mluvčí Václav Koukolíček.

Prodejci v této kategorii tak letos nemuseli zlevňovat. "Na vysoký zájem lidí reagují i e-shopy, které v těchto kategoriích nabízejí momentálně méně zvýhodněných nabídek než obvykle a najít jasný cenový hit je tak obtížnější než obvykle," potvrdil David Beška z vyhledávače slev Skrz.cz.

Po několika mírných zimách, které nepřály lyžařům, spustily současné mrazy a přívaly sněhu doslova lavinu prodejů zájezdů spojených se zimními radovánkami. "Nabídky zejména víkendových pobytů mizí téměř pod rukama, jde především o oblíbená místa v Krkonoších, Beskydech, na Šumavě, ale také v sousedních Tatrách či v Itálii. Proti loňské zimě jsou prodeje vyšší o 40 procent. Ve srovnání s prosincem je růst zhruba o 25 procent," uvedla ředitelka Slevomatu Marie Chytilová.

Ceny ubytování na horách přitom v letošním lednu meziročně stouply. Podle údajů hotelového portálu Trivago.cz podražilo ubytování v hotelech a penzionech ve Špindlerově mlýně v průměru o 19 procent, v Harrachově o 22 procent. "Největší nárůst nastal oproti loňskému lednu v Jeseníku. Zatímco loňský leden zde byly průměrné ceny ubytování na úrovni 1101 korun za dvoulůžkový pokoj a noc, letos zaplatíte o téměř 50 pct více, tedy 1645 korun," uvedla mluvčí Trivaga Lucie Koutníková.

Podle předpovědi mrazy nepoleví ani v následujících dnech.