Nejstarší polský supermarket asi skončí. Nestíhá zahraniční konkurenci

Nákup v supermarketu

Nákup v supermarketu Zdroj: ctk

Z mapy Polska rychle mizí nejstarší síť supermarketů MarcPol, která od začátku roku zavřela dvacet ze šedesáti obchodů. Přitom na začátku ještě loni chtěla v horizontu dvou let otevírat padesát nových. Tyhle plány jsou už ale v prachu. Společnost se topí v dluzích a věřitelé žádají o její bankrot.

Firma MarcPol zatím v insolvenci neskončila, soud jí ale už na začátku května přidělil soudního dohlížitele, který má právo zasahovat do chodu společnosti. Měsíc předtím síť supermarketů změnila majitele – do té doby neznámá společnost KT System vlastněná dvěma varšavskými právníky v dubnu převzala většinový podíl od zakladatele Marka Mikuśkiewicze, píše polský portál Superbiz.

Ten MarcPol založil už v roce 1988 jako síť obchodů s oblečením. Společnost dokázala vystihnout tehdejší poptávku a jako první v bývalém východním bloku získala distribuční práva na oděvní značku Lacoste. Firma následně začala prodávat potraviny a otevřela pobočky i v Bulharsku a Rusku. Jenže v posledních letech už MarcPol předbíhají domácí a hlavně zahraniční konkurenti.

Nejstarší polská síť supermarketů doplácí na polohu svých obchodů. MarcPol je nejsilněji zastoupený ve Varšavě a okolním Mazovsku. Právě tenhle region s nejsilnější kupní silou v zemi je cílem masivní ofenzívy ze strany Portugalci vlastněné Biedronky a německého Lidlu. Ten pokračuje v expanzi ve východoevropském regionu, v současné době se připravuje na vstup na lotyšský a srbský trh.