Nestlé chce oživit svůj byznys s kávou. Zaplatí Starbucksu miliardy

Kavárna Starbucks

Kavárna Starbucks Zdroj: m01229, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nestlé
Kavárna Starbucks
3
Fotogalerie

Nestlé a Starbucks spojují síly. Švýcarská firma bude využívat značku Starbucks pro své Nespresso a Dolce Gusto kapsle, Starbucks použije výdělek k urychlení zpětného odkupu akcií. Informaci uvedl server Bloomberg.

Nestlé nejprve zaplatí kavárenskému gigantovi se sídlem v americkém Seattlu 7,15 miliard dolarů (téměř 152,8 miliardy korun). Od příštího roku tak Nestlé bude moci prodávat kávové produkty se značkou Starbucks, píše Bloomberg.

Šéf Nestlé Mark Schneider v souvislosti s oznámením aliance hovořil o "významném kroku" a "velkém dni pro všechny milovníky kávy na světě".

Nestlé předpokládá, že dohoda od roku 2019 zvýší ceny akcií a přispěje k růstu společnosti. Firma má roční odbyt dvě miliardy dolarů. Starbucks očekává nejpozději do roku 2021 návratnost 20 miliard dolarů prostřednictvím zpětných odkupů akcií a dividend. Kolem pěti stovek zaměstnanců Starbucks má navíc přejít pod Nestlé.

Nestlé také převezme zhruba 500 zaměstnanců Starbucksu, zůstanou ale v centrále americké firmy v Seattlu. Společnost si díky uzavřené dohodě upevní pozici na americkém trhu, kde je s pětiprocentním podílem na pátém místě. Starbucks v USA drží 14procentní tržní podíl.