Netflixu se dál daří, ulovil chystanou novinku Brada Pitta

Netflix

Netflix Zdroj: Netflix

Revoluce ve filmovém průmyslu spuštěná internetovou půjčovnou Netflix pokračuje. Společnost vedená Reedem Hastingsem koupila exkluzivní distribuční práva pro novinku Brada Pitta nazvanou War Machine. „Těšíme se, že budeme součástí plánu Netflixu vytvářet nejlepší obsah a dodávat jej publiku po celém světě,“ citoval magazín Variety Pittovo prohlášení.

Slavný herec se na adaptaci celosvětového bestselleru Michaela Hastingse bude podílet jako producent prostřednictvím své společnosti Plan B. Režie snímku se ujme oceňovaný filmař David Michôd.

Netflix tak dál skupuje filmy, které by ještě loni okamžitě putovaly do kin. Loni takto nakoupil práva na čtyři filmy Adama Sandlera, který je v amerických kinech mimořádně populární. Letos Netflix v nákupech pokračoval na festivalu v Cannes, kde získal práva na novinku komika Kevina Jamese. Přesto Pittova novinka je podle Variety doposud největší akvizicí Netflixu. Premiéra snímku je naplánována na příští rok, zda se snímek objeví i v kinech a případně v jakých řetězcích, zatím není známo.

Netflix své produkční i distribuční aktivity navíc stále rozšiřuje do dalších teritorií. Velmi aktivní je především ve Francii, kde se také podílí na původním, frankofonním obsahu. Zároveň čile pokračuje v rozšiřování distribuční sítě, nejnověji o víkendu oznámil, že od října budou jeho služby k dispozici ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. V Česku by měl Netflix začít fungovat v příštím roce.

Netflix vznikl v roce 1997, původně jako půjčovna fyzických nosičů zasílaných prostřednictvím pošty. Postupně začala své aktivity přesouvat na internet a dnes je nejúspěšnější videoslužbou ve Spojených státech. Na americkém trhu má přes 40 milionů uživatelů, ve zbytku světa pak dalších 20 milionů. Na burzu vstoupil v roce 2002, dnes jeho akcie patří k nejdražším na amerických burzách.

Šance pro středně velké filmy
Netflix může v budoucnu fungovat jako skvělý distribuční kanál pro středně velké filmové projekty. Ty mají totiž především v letních měsících problém uspět v kinech v konkurenci komiksových adaptací, které prosazují provozovatelé kin. Na to si v posledních letech stále častěji stěžují filmaři i slavní producenti včetně ikon, jako je George Lucas. S Netflixem již v minulosti spolupracovali tvůrci David Fincher (seriál House of Cards) nebo sourozenci Andy a Lana Wachowští (seriál Sense8).