Neúroda chmele připravila prodejce o desítky milionů

Chmel

Chmel Zdroj: Profimedia.cz

Výsledky největšího producentaa obchodníka s chmelem
Sklizeň chmele
Chmel
Chmel
5
Fotogalerie

Kvůli předloňským vedrům bylo málo chmele a jeho cena stoupla. Ani to ale tržbám za prodej nepomohlo. 

Velmi podprůměrná úroda chmele na podzim 2015 se podepsala na tržbách za zelené zlato. Příjmy hlavního obchodníka s chmelem, společnosti Bohemia Hop, za prodej klesly v účetním roce od předloňského července do loňského června o téměř desetinu na 312 milionů korun. Zavedl ovšem úsporná opatření, díky nimž se mu podařilo zpětinásobil zisk na 5,1 milionu korun.

„Byla to již třetí sklizeň s podprůměrnou produkcí za poslední čtyři roky. Na trhu tedy již nebyly zásoby českého chmele ze starších sklizní, které by tento výpadek mohly kompenzovat,“ uvedl předseda představenstva firmy Zdeněk Rosa. Předloni pěstitelé sklidili kvůli vysokým teplotám 4843 tun chmele, což byla druhá nejnižší úroda od roku 2010.

Chuť si mohli spravit při loňské sklizni, která by podle dřívějších odhadů měla dosáhnout šesti tisíc tun – byť i toto množství znamená z dlouhodobého hlediska průměr. V důsledku neúrody zdražil chmel. Obvykle se dá tuna chmele koupit za dvě stě až tři sta tisíc korun, předloni stál až dvojnásobek. Ani to ale tržbám nepomohlo. Proti neúrodě se pivovary brání uzavíráním dlouhodobých smluv.

„Po sklizni následovala velmi složitá jednání s odběrateli, protože celková produkce spojená s nízkým obsahem hořkých látek neumožnila naplnit smluvní objemy,“ uvedl Rosa. „Řada pivovarů narážela na problém již tak nízkého stavu zásob. Se všemi odběrateli se však podařilo najít shodu a řešení do doby další sklizně,“ dodal.