Nižší DPH bezlepkovou dietu nezlevnila

Pekárna

Pekárna Zdroj: Jan Rash/Euro

Lidé alergičtí na lepek se dlouhodobě potýkají s příliš vysokými cenami speciálních potravin. Stát jim chtěl proto vyjít vstříc a od letošního ledna snížil DPH na vybrané bezlepkové suroviny o třetinu na deset procent. Snaha se ale míjí účinkem – bezlepkové potraviny až na výjimky stojí stejně nebo i více než před snížením daně.

„Lidé vnímají spíše zvýšení cen tohoto sortimentu. Když vezmete ceny běžných výrobků, tak i tam se dá říct, že ceny rostou – u bezlepkových výrobků je ale díky jejich celkově vysoké ceně ten růst markantnější,“ řekla jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu Jitka Dlabalová.

Ceny bezlepkových potravin jsou totiž až několikanásobně vyšší než ty klasické. Podle odhadů celiaků lidé s alergií na lepek utratí měsíčně za speciální jídlo až o tři tisíce korun více než člověk, jenž se na přítomnost lepku ve výrobcích nemusí ohlížet.

Problém je, že snížená sazba se netýká hotových výrobků, jako je chléb či těstoviny, ale pouze surovin, které jsou základem či stěžejní přísadou pro výrobu bezlepkových potravin. Jde tak například o různé druhy mouky, směsi na těsta pro pečení pečiva, dortů, buchet či placek, kypřicí směsi, krupici nebo strouhanku na obalování.

Pokud tak stál například kilogram směsi bez lepku sto korun s patnáctiprocentní sazbou DPH, pak po změně sazby by výsledná cena měla být 95,65 koruny. „Ten rozdíl není podstatný a lidé, kteří očekávali zlevnění těchto výrobků, změnu bohužel nezaznamenali,“ míní Dlabalová.

Ten rozdíl není podstatný a lidé, kteří očekávali zlevnění těchto výrobků, změnu bohužel nezaznamenali

Obchodníci ale říkají, že po zavedení snížené sazby DPH dotyčné výrobky zlevnili. „Do snížené sazby DPH nebyly zařazeny všechny potraviny, které lze označit jako bezlepkové. Legislativní definice se nakonec reálně dotýká pouze malého množství námi nabízeného sortimentu – a v něm je nižší DPH stále zohledněna,“ uvedla mluvčí řetězce Billa Lucie Borovičková.

Také zástupci sítě Albert říkají, že na uvedenou novelu reagoval řetězec snížením ceny těch produktů, na které se nová sazba DPH vztahuje. „Ceny výrobků se ale samozřejmě odvíjejí také od nákladů na vstupní suroviny a jejich dostupnosti na trhu, cen energií a podobně,“ upozornila mluvčí sítě Albert Dagmar Krausová.