O české cigarety není zájem, některé druhy Petra a Start končí

Cigarety Start (ilustrační foto)

Cigarety Start (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Kerapa via Wikimedia

Tabáková firma Philip Morris přestane vyrábět některé druhy cigaret Petra a Start, z tradičních českých značek zůstanou v nezměněné podobě cigarety Sparta. Důvodem je klesající poptávka po českých cigaretách.

Petry nahradí značka L&M, značky Petra Klasik červená a Petra Klasik modrá však na trhu zůstanou. Krátké startky se budou prodávat s nezměněnou chutí, tabákovou směsí a modernizovaným obalem pod jménem Start by Chesterfield, cigarety Start king size se změní na Chesterfield king size, informoval dnes ředitel komunikace a člen představenstva firmy Martin Hlaváček.

Důvodem změn v nabídce cigaret je podle webu ihned.cz to, že prodeje cigaret v České republice se snižují, poptávka přitom padá nejvíc právě u českých značek. „Zájem o petry ve středním cenovém segmentu dlouhodobě klesal. U startek tomu bylo obdobně,“ cituje server Hlaváčka.

Petry se na českém (československém) trhu objevily v roce 1985 jako levnější a chuťově podobná alternativa „amerik“ a těžko dostupných spart. Tabáková náplň byla míchána z patnácti druhů tabáku - ne však z amerického, ale z brazilského, zimbabwského nebo řeckého. Ve své době šlo o nejpopulárnější cigarety v Československu.

Typ Petra bez přívlastku by měla ještě letos splynout se značnou L&M.

Philip Morris
Philip Morris International Inc. je mezinárodní tabákovou společností, prodávající mimo jiné nejznámější cigaretovou značku Marlboro. Společnost své výrobky prodává ve 180 zemích světa.
Česká pobočka firmy vykázala za první pololetí roku 2013 pokles čistého zisku o 24,6 procenta na 851 milionů. Důvodem jsou nižší prodeje na klíčových trzích v Česku a na Slovensku. Celkové tržby kutnohorského výrobce se za prvních šest měsíců snížily o 4,1 procenta na 6,03 miliardy korun.