O pražské světlo za 1,8 miliardy se uchází devět firem

Noční Praha

Noční Praha Zdroj: E15

O desetiletou smlouvu s městem na provoz, správu a údržbu osvětlení má zájem devět firem, uvádí zdroje serveru E15.cz. Radnice vypsala tendr s předpokládaným objemem 1,8 miliardy letos v červnu. Za nabídek zájemců vyplývá, že by tuto službu mohla Praha pořídit za méně než polovinu ceny, kterou uvedla jako nepřekročitelnou.

Nejlevnější nabídku, 58,6 milionu korun za rok, podalo konsorcium ID Stavby a dalších čtyřech firem. Společnost Eltodo, která dosud tyto služby pro město zajišťovala, uvedla cenu 91,7 milionu korun. Pod třetí nejlevnější nabídkou, 92,9 milionu, je podepsaná Pražská energetika. Nejdražší nabídku podala společnost Siemens, soutěží s částkou 161,8 milionu korun.

Patnáctiletý kontrakt města se společností Eltodo vyprší letos na Silvestra. Eltodo zajišťovalo v rámci zakázky i obnovu osvětlení a nákup elektřiny.

Praha se rozhodla postupovat do budoucna jiným modelem a na nákup elektřiny vyhlásila samostatné výběrové řízení. Obnovu osvětlení by si chtělo město zajišťovat samo. Nový systém bude znamenat zřízení magistrátního útvaru o 15 až dvaceti lidech, který jej bude koordinovat a řídit.