Obavy z terorismu v západní Evropě můžou posílit domácí turistiku

Staroměstské náměstí, vánoční trhy

Staroměstské náměstí, vánoční trhy Zdroj: ctk

Tuzemské cestovní kanceláře se obávají dopadů pátečních útoků v Paříži i například zrušení úterního fotbalového zápasu v Hannoveru na výjezdový cestovní ruch v dalších měsících, řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Kanceláře ale pokles zájmu klientů zatím necítí. Podle agentury CzechTourism by tak ze současné situace mohl v zimě profitovat domácí turistický ruch.

Tisíce Čechů každoročně vyráží v předvánočním období na adventní trhy do okolních zemí. „Podle mého názoru se lze domnívat, že při zhoršení bezpečnostní situace v Evropě a při potenciální hrozbě dalších podobných útoků, jaké se odehrály v Paříži, může část Čechů, kteří zvažovali vycestovat do blízkého zahraničí, svou cestu přehodnotit a absolvují například návštěvu vánočních trhů v českých regionech,“ uvedla mluvčí CzechTourism Martina Fišerová.

Podle slevového portálu Slevomat.cz, který obvykle prodá tisíce předvánočních zájezdů CK, se po útocích prodeje zájezdů do Paříže takřka zastavily. Lidé se obávají i problémů v dalších zemích.

„Zejména zprávy o kontrolách na vybraných hraničních přejezdech způsobily, že naše zákaznická linka je aktuálně plně vytížena. Lidé se informují i na zájezdy do Drážďan a dalších populárních destinací u našich sousedů,“ dodala ředitelka Slevomatu Marie Chytilová. Podle ní tak lze předpokládat, že z této situace bude profitovat zejména lokální turistika.

Pozitivní dopady

Obavy lidí z vycestování do ciziny se tak mohou pozitivně promítnout do tuzemského cestovního ruchu, záležet bude podle Papeže také na tom, kolik sněhu na horách napadne. „Pokud by příroda byla k českých horám vlídná, tak z toho české hory profitovat určitě mohou,“ dodal.

Češi po pátečních útocích zájezdy a letenky do Paříže zatím hromadně nerušili. Zhruba jen desítky lidí stornovaly či změnily rezervaci svých letenek do francouzské metropole. Čedok v sobotu jeden letecký zájezd zrušil. „Nabídka eurovíkendů do Paříže bude ze strany cestovních kanceláří v nejbližší době omezena, dokud se situace alespoň částečně neuklidní,“ uvedla v pondělí výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.