Obchodní centra zůstanou o svátku otevřená, v supermarketech budou inventury

Nový Smíchov

Nový Smíchov Zdroj: VitVit via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Prudký déšt vyplavil Obchodní centrum Nový Smíchov v Praze
Arkády Pankrác jsou otevřeny už od pátku
Ještě ve čtvrtek se usilovně pracovalo na tom, aby při otevíračce bylo všechno v pořádku
Arkády Pankrác jsou otevřeny už od pátku
Arkády Pankrác jsou otevřeny už od pátku
18
Fotogalerie

Už v pátek, v den svátku české státnosti, se poprvé uplatní nově přijatý zákon o zákazu prodeje o státních svátcích. Některá obchodní centra ale i přesto budou mít otevřeno ve většině obchodů.

Například OC Nový Smíchov plánuje otevřít v 85 procentech obchodů, podobně také Palladium (80 procent). V případě přepočtení na podlahovou plochu by se ale jednalo o výrazně nižší číslo, neboť budou otevřené především malé obchody – zákon totiž neumožňuje otevřít prodejnám nad 200 metrů čtverečních. V OC Nový Smíchov tak bude pro zákazníky vyhrazená přibližně třetina plochy.

Velkým kritikem zákona je Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který chce společně s Hospodářskou komorou iniciovat sepsání ústavní stížnosti. „Zákon považujeme za naprostého kočkopsa,“ uvedla Irena Vlčková ze SOCR.

Obchodníci také pomalu začínají predikovat své ztráty: „Dopad na naše hospodaření zjistíme asi až z prvních zkušeností, obecně první studie hovoří o očekávaném snížení ročních obratů mezi jedním a dvěma procenty,“ uvedl David Pažitka ze společnosti Klépierre, která je vlastníkem OC Nový Smíchov.

Varuje, že zákon zaměstnancům nepomůže: „Množí se nám žádosti o povolení inventur či navážení zboží do jednotek nad 200 metrů v pátek. To tedy znamená, že přestože pro zákazníky bude prodejna zavřená, zaměstnanci budou v práci,“ dodal Pažitka.

Podle Vlčkové budou zákonem nejvíce zasažené velké obchody v centru, které se zaměřují na turisty. Tyto obchody na jedné straně musejí platit výrazně vyšší nájem než ty na okrajích města, zároveň mají jako zákazníky především turisty, kteří nakupují impulzivně a svou spotřebu neodkládají. 

Příkladem takového obchodu je hračkářství Hamleys: „V současné době připravujeme žalobu o náhradu způsobené škody,“ uvedl Pavel Čmelík, ředitel Hamleys Praha.

Otevřené zůstanou především specializované obchody, které nepotřebují velkou prodejní plochu – květinářství, zlatnictví, bufety, cukrárny, prodejci bižuterie a další. Podle zákona také bude možné nakoupit v lékárnách, na čerpacích stanicích nebo v obchodech na letištích či nádražích, tedy i ve vestibulech metra.