Oběd za 150 korun je realita. Ceny jsou na historických rekordech
Ceny jídel v restauracích jsou na historickém rekordu. Za obědy host v průměru platí více než 150 korun. Vyplývá to z aktuálních listopadových a prosincových dat Ticket Restaurant Card Indexu společnosti Edenred. V transakcích jsou zahrnuté jak přímé platby lidí v restauracích, tak i ty prostřednictvím dovážkových služeb. Restaurace jsou na konci roku čtyřicet procent pod předcovidovými tržbami, každé čtvrté jídlo se objednává přes rozvážku.
Pokud jde o celkové příjmy restaurací z prodeje jídel, ty se stále pohybují pod průměrem předcovidového období. „Přímé tržby restaurací jsou nyní o 57 procent pod předkoronavirovými čísly. Pokud ale připočteme rozvážkové služby, je pokles výrazně nižší. Celkové tržby restaurací jsou v souhrnu obou prodejních forem 42 procent pod předcovidovým obdobím,“ říká obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna. V praxi to znamená, že každé čtvrté jídlo nyní lidé kupují přes online zprostředkovatele.
Za největší problém považují hospodští, které server E15.cz oslovil, to, že hosté v restauracích zásadně omezili večeře, které jim přinášely největší tržby. „Meníčka jsem musel zdražit, ale s rozumem. Za dvě stovky by to nikdo nekoupil, ale doplácet na obědy nemohu,“ říká provozní Jan Voráček. Lidé se podle něj stále bojí do restaurací chodit a zvykli si na stravu a popíjení doma.
Rozvážkové služby získaly na významu právě se startem koronakrize. Před ní se jejich podíl na tržbách gastrosektoru pohyboval mezi třemi až pěti procenty. V prvním lockdownu loni na jaře výrazně vzrostl – v dubnu 2020 tvořila externí online rozvážka 66 procent tržeb restaurací, v květnu 35 procent. Po úplném rozvolnění opatření v létě 2020 se ale lidé opět do restaurací vrátili. Rozvážkový byznys v tu dobu zajišťoval restauracím kolem deseti procent výdělků.
Na byznys restaurací má vliv i další fenomén posledních měsíců, kterým je domácí příprava jídel, prokázaly nedávné průzkumy Edenredu. Lidé si vaří obědy nejen ve dnech, kdy jsou na home office, ale často si jídlo berou i s sebou do práce.
Z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací také vyplývá, že i přes současnou složitou situaci je zatím většina restaurací odhodlána pokračovat v podnikání. O tom je rozhodnuto přes 43 procent provozovatelů restaurací. Další pětina provozovatelů pak zatím také nechce končit, ale připouští změnu názoru v případě, že by přišla další výrazná omezení jejich podnikání spojená s koronakrizí. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje.
