Nastal další nouzový stav. Světlo na konci tunelu zhaslo, říkají hospodští

Prázdné restaurace v nákupním centru Palladium

Prázdné restaurace v nákupním centru Palladium Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Prázdná restaurace McDonald's
Black Friday v nákupním centru Palladium
Black Friday
Black Friday
Black Friday v bageterii Boulevard
34
Fotogalerie

Barmani a hospodští již predikují ztráty, které jim přinese vládní vyhlášení nouzového stavu. Konec roku je pro ně díky vánočním večírkům jedním z nejlepších období roku. Večírky se ale ruší a zavírací doba všech podniků je v deset večer. Provozovatelé restaurací vládní opatření kritizují.

„Zákazníků chodilo méně i v uplynulých dnech. Očkovaní ubyli ze strachu a neočkovaní do podniku nesmějí. Nevím, zda o víkendu vůbec otevřeme,“ hodnotí zpřísnění opatření provozní z pražské restaurace Šumava.

Za likvidační situaci pro řadu podniků považuje zpřísnění opatření v gastronomii i Jana Kohoutová, mluvčí společnosti Storyous, která vytváří komplexní systém provozu v pohostinství a aktuálně zpracovává 18 procent obratu v české gastronomii.

„Vláda schvaluje opatření opět na poslední chvíli, a gastro provozy nemají žádný čas se na omezení připravit. Například skladové zásoby podniky obvykle neřeší ze dne na den. Pro některé provozy nově vyhlášená opatření znamenají de facto uzávěru, protože se jim nevyplatí otevírat. Zrušením vánočních trhů, zkrácenou zavírací dobou a omezením kapacity na 100 osob restaurace a další zařízení prakticky přicházejí o tradiční vrchol roku, tedy vánoční večírky, oslavy a další eventy,“ zhodnotila situaci Kohoutová.

Propad návštěvnosti podniků byl patrný již na začátku listopadu, v porovnání s rokem 2019 to bylo o více než 20 procent, v prosinci se podle odhadů společnosti Storyous může spolehlivě dostat na více než 50 procent. „A to jsou možná ještě optimistické predikce. Bude záviset na dalším vývoji epidemické situace i na tom, jak se organizátoři akcí k omezením postaví – zda akce zruší úplně, nebo budou hledat možné alternativy při dodržování bezpečnostních opatření,“ dodala mluvčí.

Letošní vývoj s určitými odchylkami kopíruje loňskou situaci se zpožděním zhruba měsíc a půl. Tržby gastropodniků padají. Jestliže druhý listopadový týden po prudkém propadu na začátku měsíce přinesl naději v podobě lehkého nárůstu tržeb, třetí týden znamenal pro většinu podniků opětovný pokles. „Pohled na prázdnou hospodu mě ničí. Už nevidím žádné světlo na konci tunelu,“ zhodnotil situaci pražský výčepní, který si ale nepřál být jmenován.

Podle údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina gastropodniků v Česku, spadly souhrnné tržby aktuálně ještě níž než na začátku listopadu. Výjimku ovšem představovaly noční kluby a bary, kde tržby vyskočily až k říjnové úrovni.

„Informace o plánovaných zpřísněních mohla řadu lidí motivovat, aby ještě rychle vyrazili na poslední drink,“ komentuje ředitel Dotykačky Petr Menclík. Uvedený nárůst byl podle něj ale jen nárazový a o to větší bude nyní následovat propad.

Jedním z gastroprojektů, kterých se omezení zatím příliš nedotýká, je pražský koncept Manifesto, které i s novými opatřeními pokračuje v běžném provozu do 22 hodin, jak je u něj obvyklé. „Protože je prostor zateplený a vánočně vyzdobený, zaznamenali jsme zvýšený zájem o rezervace. Lidé si nejvíce objednávají stany na Florenci a posezení u stolu do šesti osob v Manifestu Anděl, kde jsou pod střechou hvězdná nebesa a u vchodu návštěvníky vítá stromeček. Prozatím plánujeme zachovat i chystanou mikulášskou a dětské tvůrčí dílničky, protože se počítá s omezeným počtem účastníků. Pouze adventní stánkový minimarket jsme zrušili,“ uvedla za Manifesto jeho manažerka Radka Ondráčková.

Vláda v demisi na čtvrtečním jednání vyhlásila od půlnoci v noci na pátek na 30 dní nouzový stav, bez kterého by nová protiepidemická opatření zavést nemohla. Část omezení se týká stravování a pití alkoholu. Restaurace, bary či kluby budou muset být v noci uzavřeny a lidé také nebudou smět na veřejnosti pít alkohol mimo provozovny stravovacích služeb. V obchodních centrech si budou moci lidé jen koupit jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Kabinet rovněž zakázal konání vánočních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřená, ale nebude se tam moci jíst a pít.

Aplikace třetí dávky očkování proti covidu – vše, co potřebujete vědět

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub