Obědy v Česku zdražují, ve všech městech už průměrná útrata převyšuje stovku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Průměrná útrata v restauracích za poslední rok vzrostla o víc než pět korun na 111,90 korun. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu.

Index je sestavený z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

„V restauracích sledujeme již déle než rok poměrně výrazný růst plateb za obědy. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst o dvě koruny a třicet haléřů,“ říká manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Mezi hlavní důvody mají patřit zvýšené náklady na suroviny, které v posledním roce výrazně podražily, zvyšování mezd a zvýšená ochota lidí utrácet za jídlo.

Od 1. ledna letošního roku vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného zvyšující její denní sazbu na 118 korun z loňských 109 korun. „Hodnotu stravenky vyšší než sto korun poskytuje svým zaměstnancům jen 27 procent firem. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.