Hospody zdraží. Je za tím zvyšování minimální mzdy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Navýšení spodní mzdové hranice na začátku roku se výrazně dotkne i restaurací a dalších stravovacích zařízení, které na něj i další faktory zareagují zdražením. Minimální mzda se s 1. lednem zvedla o 1200 na 12200 korun.

„Restauratéři se podle našich odhadů chystají v průměru zvýšit ceny jídla zhruba o sedm procent. Mezi cenami v restauracích v Česku a dalších zemích EU stále panuje obrovská disproporce, a ta se bude postupně narovnávat,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Stárkova slova o cenové politice potvrzuje i předsedkyně odborového svazu v pohostinství, hotelů a cestovního ruchu Dagmar Gavlasová. „Důvodů ke zvyšování cen je celá řada: jednak se zdražují vstupy, předpokládá se ale i růst cen energií. Roli hraje samozřejmě i zavedení EET a nově i zvyšování minimální mzdy,“ řekla Gavlasová.

„Ceny vzrostou u některých jídel o deset až patnáct procent, ale jen u vybrané nabídky, ne plošně. Pivo zdražovat zatím nebudeme,“ uvedl k cenové politice Michal Antoš, majitel několika pražských restaurací.

Antoš za hlavní důvod zdražení považuje nedostatek kvalitního personálu a s tím spojený tlak na růst mezd. „Sehnat v současné době kvalitního kuchaře je unikum. Pak mu musíte dát nadstandardní plat, abyste ho udrželi. Fluktuace je totiž obrovská,“ uvedl Antoš s tím, že svou roli ve zdražování hraje i růst minimální mzdy a EET.

Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo loni v odvětví pohostinství, stravování a ubytování 2017 zhruba 114 600 osob. Za loňská tři čtvrtletí činila jejich průměrná mzda zhruba sedmnáct tisíc korun, což je šedesát procent průměrné mzdy.

„V oboru stravování loni meziročně vzrostly mzdy o 10,3 procenta. Je tedy logické, že když majitel restaurace musí s ohledem na růst minimální mzdy přidat personálu, tak zároveň musí zdražit a vytvořit tak větší tržby,“ zakončil Stárek.