Okin vytvoří nové centrum a dá práci stovkám lidí

účetnictví

účetnictví

Česko má šanci získat stovky nových kvalifikovaných míst. Okin Group, tuzemský lídr na poli outsourcingu podnikových činností typu účetnictví nebo zákaznické podpory, se totiž chystá vytvořit třetí dodavatelské centrum. Z něho bude poskytovat služby nadnárodním korporacím i regionálním firmám. Toto centrum ale může stejně dobře vzniknout jinde ve východní Evropě, v níž má Okin rozsáhlé aktivity.

„Hodně bude záležet i na tom, jak se jednotlivé regiony postaví k podpoře vzniku nových pracovních příležitostí,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 majitel Okinu Michal Jelínek. „Rozhodnout o umístění chceme ještě letos,“ dodal podnikatel, jehož firma ročně utrží přes miliardu korun.

Okin už nyní provozuje dvě dodavatelská centra. První má zhruba 550 zaměstnanců a sídlí v Ostravě, druhé, v němž je na 50 odborníků, operuje z Prahy. Své služby odtud poskytuje na dálku firmám v celém regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Záměr Okinu vytvořit další centrum jistě vyvolá rozruch i mezi majiteli kancelářských budov. Když firma v roce 2009 otvírala pobočku v Ostravě, pronajala si tam pro pět set pracovníků v zánovní kancelářské budově Nordica 4700 metrů čtverečních. A podobně velkých nových pronájmů je nyní na kancelářském trhu jako šafránu.

Druhý pilíř podnikání společnosti Okin představuje správa nemovitostí, známá též jako facility management, což v podstatě značí služby od úklidu přes údržbu až po ostrahu. V této oblasti působí Okin kromě Česka také v dalších pěti východoevropských zemích. Na dva nové trhy se nyní chystá.

„Naším strategickým záměrem je mít víceméně konzistentně pokrytou střední a východní Evropu,“ uvedl šéf Okinu Jelínek. Plán společnosti Okin na další expanzi přichází právě v době, kdy se firmy kvůli hospodářské krizi snaží snižovat své náklady. Součástí těchto úspor často bývá právě outsourcing vedlejších činností.

„V obou oblastech, jimž se věnujeme, se otevírají příležitosti, které byly dříve uzavřené. Firmy, jež dříve měly bezpečné marže a měly rády pocit, že vše mají interně pod kontrolou, docházejí k závěru, že musí hledat i jiné způsoby, jak řešit pokles ziskovosti,“ dodal Jelínek.

Konsolidované výnosy skupiny činily podle posledních zveřejněných výsledků za předloňský rok 1,2 miliardy korun. Z nich společnost vytvořila zisk 23 milionů korun.