Ospap bude mít švédské majitele, koupil jej Papyrus

ilustrační foto papírny

ilustrační foto papírny Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alex Moseley; Flickr.com

Přední tuzemský velkoobchod s papírem Ospap koupil od skupiny PaperlinX švédský Papyrus. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zahájil správní řízení.

Převzetí firmy Ospap je součástí strategie Papyrusu v budování vedoucí pozice v distribuci papíru, obalových materiálů a materiálů pro vizuální komunikaci na významných evropských trzích. Ospap pokračuje ve své činnosti poté, co jeho vlastník PaperlinX Nederlands Holding upadl do nucené správy.

„Ospap je úspěšnou a dobře zavedenou společností s širokou zákaznickou základnou. Tato akvizice zvýrazní geografický význam Papyrusu v regionu, zlepší poskytovaný servis a portfolio a zvýší efektivitu pro zákazníky i Papyrus,“ uvedl Papyrus na svém webu.

ÚOHS se bude zabývat oblastí velkoobchodního prodeje grafického papíru, průmyslových balících materiálů a tiskáren, což jsou činnosti, kterými se Ospap zabývá. Firma byla v letech 2009 až 2013 ve ztrátě. Výsledky za loňský rok zatím podle ekonomické databáze Prodata nezveřejnila.

Papyrus Group je přední evropský velkoobchod papírem a obalovými materiály s čistým obratem 1,567 milionu eur v roce 2014. Papyrus má v současné době zastoupení ve 20 zemích po celé Evropě a zaměstnává 1900 pracovníků. V ČR podniká jeho dceřiná firma Papyrus Bohemia která podala také návrh na ovládnutí Ospap na ÚOHS.