Otec a syn z Moravy chtějí dobýt Indii se spořiči vody

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Watersavers, česky spořiče vody. Stejnojmenná firma z moravských Šlapanic jimi nejdříve vybavila většinu českých ministerstev, teď chce s chytrými šetřítky expandovat do Indie. „Úspora vody a energie, to je, oč v Indii běží,“ říká Martin Božek, který spolu s otcem Radomírem Watersavers tvoří.

Na začátku byla myšlenka otce Radomíra a jeho přítelkyně. Přišli na to, že při sprchování nebo mytí rukou nejde nastavit, kolik vody bude v určitou chvíli protékat. A tak vymysleli jednoduchý regulátor. „Vyšlo to ze selské úvahy, že nic takového není, co by se dalo nastavovat. Tím pádem jsme o krok před konkurencí,“ říká Radomír Božek.

Výsledek byl natolik zajímavý, že si ho všimli v Jihomoravském inovačním centru. Spolupráce s VUT v Brně firmě otevřela dveře – Watersavers vybavila spořiči vody skoro všechna česká ministerstva. Další cesta vedla do Francie, Řecka, do Ruska a teď do Indie.

O obchodování v Indii si také přečtěte:

Martin Božek se vydal do Bombaje na průzkum trhu a našel tam netušené možnosti. „Spolupracujeme i s českým architektem Lenny Schutzem. Do budov, které projektuje, se budou dávat naše produkty. Máme tam rozjednané působení v byznys centru. Ale všechno je v počátcích,“ říká Božek junior. Watersavers nyní hledají distributora, který by pokryl celou Indii.

Firma Watersavers staví na tom, že v Indii je vody nedostatek. „Zatím je tam levná, protože ji indická vláda dotuje, ale v budoucnu vody bude ubývat a současná situace je neudržitelná. Cítíme tam velkou šanci a teď je správný moment do toho jít,“ říká Božek. Firma, která má nyní obrat deset až 20 milionů korun, počítá s jeho zdesetinásobením.