Padla německá cestovka GTI Travel, dluží i stovkám Čechů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, Lenka Klicperova

Německá cestovní kancelář GTI Travel kvůli vysokým dluhům ukončila svou činnost. Krach postihne desetitisíce turistů, mezi nimi až 1500 Čechů, kteří si od ní zakoupili zájezd. Kolik českých turistů je s touto cestovní kanceláří v zahraničí, není jasné.

„České cestovní agentury obdržely v pondělí večer sdělení německé cestovní kanceláře GTI Travel GmbH z Düsseldorfu, že cestovní kancelář ukončuje prodej zájezdů. Nyní se svými prodejci nekomunikuje. Z internetových nabídek byly zájezdy této CK již staženy,“ řekla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Důvodem úpadku jsou zřejmě rozsáhlé dluhy u zahraničních partnerů. Krach této cestovní kanceláře, která v Německu patřila mezi velké touroperátory, postihne celkově desetitisíce lidí. Letecká společnost Sky Airlines zrušila jejich lety, obě přitom spolu s cestovní kanceláří patří turecké Kayi Group. Jedná se o zásadní problém i pro polskou dceřinou společnost GTI Travel Poland.

V České republice prodávaly zájezdy pořádané cestovní kanceláří GTI Travel agentury specializované na prodej zájezdů od německých cestovních kanceláří. Tento úpadek se pravděpodobně dotkne několika českých klientů, kteří se nacházejí v zahraničí. Dovolenou si od GTI koupilo podle odhadů až 1500 českých turistů.

300 klientů v Turecku

List Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že nyní je s GTI v Turecku zřejmě až 300 zákazníků, deník však neupřesňuje z jakých zemí. Část z nich byla o situaci informována již při příletu a byla ubytována v jiných než původně slíbených hotelech. Nyní je potřebné zorganizovat jejich přepravu zpátky, neboť provoz podle listu zastavila i letecká společnost Sky Airlines, s níž turisté do země přiletěli.

Pomoc zákazníkům GTI Travel, kteří v Turecku uvízli, prý nabídla firma Bentour Swiss. Postižení se mohou obrátit na její zastoupení v hotelech a na letištích.

GTI je pojištěná, peníze by zpět měli dostat i Češi

GTI Travel je podle prvních informací AČCKA pojištěna proti úpadku u pojišťovny HanseMerkur Reiseversicherung na částku 150 milionů eur. Prodejci již řeší situaci s pojišťovnou a informují své klienty, kteří měli odlétat v nejbližších dnech.

„S úpadkem zahraničního touroperátora nejsou na českém trhu zkušenosti. Postup pojistného plnění pro dotčené klienty by však měl být podobný jako při krachu české CK. Zákazníci, kteří mají koupený zájezd od této CK, by se měli ohledně dalšího postupu obrátit na svého prodejce, u kterého zájezd zakoupili,“ uvedla Petříčková.

Cestovní kancelář German Travel International byla založena v roce 1994 v Düsseldorfu. GTI se specializuje na zájezdy do Turecka, Bulharska, Egypta, Tuniska, na Baleárské, Kanárské a řecké ostrovy a na Kypr.