Paneria pod sebe bere Mistra Bäckera, je větší než KFC

Paneria

Paneria

Pekárny United Bakeries koupily společnost Bäcker správní a jejích 35 provozoven postupně začlenily do své sítě rychlého občerstvení Paneria. Česká značka Paneria se tak vklínila mezi dva silné silné americké mezinárodní řetězce McDonalds a KFC. McDonalds s 89 provozovnami zůstává jedničkou trhu a Paneria s 68 obchody odsunula na třetí místo KFC, které má 56 provozoven. Kolik United Bakeries akvizice stále, firma nesdělila.

„S rebrandingem Mistra Bäckera pod značku Paneria jsme začali koncem loňského roku a nyní máme v provozu 68 Panerií,“ uvedl Michal Freiberger, generální ředitel skupiny Food & Service, která síť řídí.

Firma pokračuje i ve zřizování nových klasických Panerií a nově startuje také nový koncept malých obchodů nazvaných Paneria Expres. Ty budou nabízet výrobky, které si zákazníci odnesou s sebou domů či do kanceláře.

Do konce letošního roku by se měla síť fast foodů Paneria rozšířit o deset nových provozoven, tržby by letos měly dosáhnout 430 milionů korun.

O United Bakeries má zájem Andrej Babiš

Panerie původně začínaly jako pekařské prodejny, postupně svůj sortiment rozšiřovaly a přesunuly se do kategorie fast foodů. Na trhu působí 13. rokem. Do skupiny Food & Service patří i společnosti International Diet se sítí center zdravého hubnutí Dietplus a Sweet Delight. Mateřskou společností je lídr českého pekárenství United Bakeries, a.s., která vznikla spojením dvou největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek.

O převzetí United Bakeries usiluje podnikatel Andrej Babiš, jemuž patří konkurenční pekárny Penam. Fúzi posuzuje ÚOHS.

Nejvyšší správní soud nedávno potvrdil verdikt antimonopolního úřadu, že Delta pekárny, Odkolek a Penam uzavřely v roce 2003 mezi sebou kartel. Řešit bude výši pokuty, kterou ÚOHS stanovil na celkem 52,8 milionu korun.