Pawlowski prodal hračkářskou síť Sparkys

Hráčkářství firmy Sparkys

Hráčkářství firmy Sparkys Zdroj: forumostrava.cz

Přední tuzemská hračkářská síť Sparkys má nového majitele. Od realitního byznysmena Sebastiana Pawlowského ji podle informací v obchodním rejstříku koupil přes firmu Wormelen Group podnikatel Petr Homolka. Kolik za ni zaplatil, není známo, protože ani jedna ze stran se k transakci nevyjádřila.

Sparkys s Pawlowským spoluvlastnila jeho žena Katharine Butlerová. Firma provozuje hlavně ve velkých městech osmnáct prodejen. Původně to byl právě Sparkys, kdo chtěl ve střední Evropě sehrát roli konsolidátora hračkářského trhu, popsala před rokem v rozhovoru pro deník E15 plány Butlerová. „Pět velkých hráčů je na trh takové velikosti prostě moc,“ řekla tehdy. Spodní hranice pro přežití silných hračkářů jsou podle Butlerové tržby kolem 800 milionů korun. Sparkys předloni utržil 330 milionů.

Více akvizicí ve sféře hraček

Sparkys není jedinou Homolkovou akvizicí ve sféře hraček. Do skupiny už na sklonku loňského roku získal také například e-shop 4kids.cz. Vytváří tak uskupení s tržbami kolem 1,5 miliardy korun, čímž se stane největším hráčem na českém hračkářském trhu, upozornil server Motejlek. com.

„Konsolidace v retailu dává smysl, protože nízkomaržový byznys může hrát jen na velký objem,“ uvedla Thu Nga Haškovcová, šéfka tuzemské části právní kanceláře DLA Piper, která se mimo jiné zabývá fúzemi a akvizicemi.

Nový hračkářský magnát Petr Homolka se dosud věnoval hlavně jinému byznysu. Vlastní mimo jiné polovinu společnosti CRC Consulting, jež se zaměřuje například na zajišťování víz mezi Evropskou unií a Ruskem. Další jeho společnost Elanor se ve střední a východní Evropě zabývá vším kolem mzdové a pracovní agendy.

Katharine Butlerová: Panenky nejsou jen pro holky