Penta a Advent mají zájem o polskou firmu EM&F

Empik

Empik

Investiční společnost Eastbridge Group se chystá prodat 60procentní podíl v polské společnosti EM&F. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž jsou mezi potenciálními zájemci také fondy soukromého kapitálu Penta a Advent. Ředitel firmy Eastbridge Maciej Dyjas ale zprávu popřel.

Společnost EM&F má provozovny ve východní Evropě a také v Německu a Turecku. Do skupiny patří také přední prodejce knih v Polsku, společnost Empik. EM&F má i distribuční práva na módní značky jako je Hugo Boss, GAP nebo Esprit.

„Eastbridge nemá v plánu EM&F prodat,“ řekl Dyjas. Podle zdrojů se ale firma chystá podíl v EM&F prodat v průběhu příštího roku.

„Skupina je určena k prodeji,“ řekl jeden ze zdrojů. Jeho slova vzápětí potvrdili další dva lidé, kteří jsou s plány seznámeni. O prodej podniku se podle nich zajímá celkem pět fondů soukromého kapitálu, Penta a Advent jsou jedny z nich.

EM&F se dostala do ztráty

Zdroje ale také dodávají, že s prodejem by mohly být problémy. Ekonomiky řady zemí totiž zpomalují, což proces může zkomplikovat. Myslet je ale prý třeba také na to, že na polský trh se chystá vstoupit americká společnost Amazon. Ta je největším on-line prodejcem knih na světě.

Společnost EM&F má tržní hodnotu v přepočtu asi 4,7 miliardy korun a za prvních devět měsíců letošního roku hospodařila s čistou ztrátou asi šest milionů zlotých (asi 33,9 milionu korun). Ještě o rok dříve měla čistý zisk dva miliony zlotých. Na zhoršení hospodaření měl vliv slabší prodej oděvů a kosmetiky.

Donedávna Pentě v Polsku patřila síť potravinářských obchodů Žabka, prodejny této sítě v Česku prodala Penta obchodnímu řetězci Tesco. V Polsku vlastní Penta lékárny Dr. Max nebo Okna Rabień.