Penta bude muset na východě Slovenska lovit doktory na více než dvě stě tisíc měsíčně

Nemocnice v Michalovcích

Nemocnice v Michalovcích Zdroj: procare.sk

Nemocnice v Michalovcích
Nemocnice v Michalovcích
Nemocnice v Michalovcích
Nemocnice v Michalovcích
5
Fotogalerie

Nejsilnější hráč soukromého slovenského zdravotnictví Penta se chystá shánět doktory do centra pro mozkové příhody, které otevře do tří let v nemocnici v Michalovcích na východě Slovenska. Když bude chtít nalákat odborníky z okolních zařízení, musí jim nabídnout více než osm tisíc eur za měsíc (dvě stě tisíc korun).

Penta tvrdí, že o pozice lékařů v novém centru mozkových příhod je velký zájem už teď, přestože jejich nábor ještě nezačal. Kolik chce lékařům nabídnout, ale mluvčí Světa zdraví, který provozuje nemocnice Penty na Slovensku, neuvedl. “Na tyto otázky je předčasné odpovídat,” uvedl mluvčí Tomáš Král pro slovenský deník SME

Přejít do nového centra by mohli odborníci z košické Univerzitní nemocnice Louise Pasteura nebo Východoslovenského ústavu srdečních a cévních chorob, ve které měsíční plat včetně přesčasů a služeb dosahuje osmi tisíc eur. Odlivu lékařů se ale instituce neobávají. 

Deník SME upozornil na to, že podobná situace nastala loni, když Penta otevřela centrum pro mozkové příhody v bratislavském zařízení Medissimo. Nastoupilo do něj devět lékařů, kteří odešli z Národního ústavu srdečních a cévních chorob ve slovenské metropoli a deník v této souvislosti píše o jeho “kolapsu”. 

Penta chce do sedmi let rozšířit svoji nemocniční síť, která by pak měla ztrojnásobit tržby na miliardu eur (v přepočtu 25,3 miliardy korun). Nyní provozuje prostřednictvím společnosti Penta Hospitals 32 nemocnic a také 40 poliklinik v Česku, na Slovensku a v Polsku. Počty nemocnic chce navýšit v Česku a Polsku, ale chystá i vstup do dalších zemí. Na Slovensku, kde má 17 nemocnic, již dál firma růst nechce. 

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle zdravotnictví působí ve finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a mediálním odvětví. Její společnosti zaměstnávají více než 41 000 lidí. Penta působí ve více než deseti evropských zemích. Celková aktiva skupiny vzrostla loni o šest procent na 230 miliard korun.

Podívejte se na profil spolumajitele Penty Marka Dospivy:

Video placeholde
Profil miliardáře Marka Dospivy • e15