Penta převezme Estate Consult a investuje tři miliony eur

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: e15 Anna Vackova

Česko-slovenská finanční skupina Penta Investments může převzít stoprocentní podíl ve firmě Estate Consult, která provozuje slovenskou regionální síť nemocnic Svet zdravia. Rozhodl o tom slovenský antimonopolní úřad.

Penta do konce roku investuje tři miliony eur (asi 75 milionů korun), které použije na modernizaci nemocnic a zlepšení kvality poskytovaných zdravotnických služeb.

„Budeme pokračovat v již započatém ozdravném plánu, který řeší především finanční stabilizaci nemocnic a zastavení jejich zadlužování. V rámci této strategie dostanou nemocnice i nové zdravotnické vybavení a dojde k modernizaci, respektive rekonstrukcím a opravám budov, z nichž mnohé jsou dnes v havarijním stavu,“ uvedl partner investiční skupiny Penta Eduard Maták.

Svet zdravia loni končila s provozní ztrátou 2,3 milionu eur. Za první pololetí letošního roku dosáhla provozního zisku 0,4 milionu eur. Přitom celkové závazky z obchodního styku celé skupiny nemocnic byly k letošnímu 30. červnu ve výši 17,3 milionu eur. Tržby nemocnic celkem za první pololetí dosáhly 44,7 milionu eur.

V nemocnicích, jejichž spádová oblast představuje 631 tisíc obyvatel, pracuje 4400 zaměstnanců. Jedná se o nemocnice ve městech Humenné, Svidník, Spišská Nová Ves, Rožňava, Trebišov, Michalovce, Partizánske a Vranov nad Topľou s detašovanými pracovišti v Medzilaborcích a Stropkově.

je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Loni Penta Investments stoupl čistý zisk na 126,7 milionu eur z předloňských 49,7 milionu eur.