PepsiCo má prý zálusk na SodaStream, izraelský nápojář rychle roste

SodaStream

SodaStream Zdroj: profimedia.cz

Americká nápojová skupina PepsiCo jedná o převzetí izraelské společnosti SodaStream International, jejíž přístroje vyrábějí sycené nápoje z kohoutkové vody. Napsal to dnes izraelský finanční list Calcalist. Cena za SodaStream se podle něj může pohybovat kolem dvou miliard dolarů (39 miliard korun). Firma PepsiCo však informace listu popřela.

„Tato zvěst je nepravdivá,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti PepsiCo. Dodal, že firma se nachází v pozici, ve které nevidí potřebu uskutečňovat žádné rozsáhlé akvizice.

Izraelský podnik vyrábí vedle přístrojů k výrobě sodovek také příchutě pro nápoje, náplně s oxidem uhličitým a opakovaně použitelné lahve. Podnik má od roku 2010 akcie na americkém trhu Nasdaq a jeho tržní hodnota dosahuje 1,4 miliardy dolarů.

Vývoj akcií SodaStream International

Vývoj akcií SodaStream InternationalVývoj akcií SodaStream International | Yahoo

Celosvětové tržby společnosti SodaStream od roku 2009 vzrostly více než trojnásobně. Loni tržby přesáhly 436 milionů dolarů a čistý zisk se zvýšil o 18 procent na 44 milionů dolarů, připomíná agentura Reuters.

Podle některých odhadů by společnost PepsiCo mohla být ochotná zaplatit za SodaStream i více než dvě miliardy dolarů. Ve středu akcie SodaStream na trhu uzavřely na ceně 69,35 USD a PepsiCo by mohla souhlasit s cenou až 95 USD za akcii, píše list.

Než ale SodaStream přistoupí k pokročilému jednání se společností PepsiCo, chce podle listu prozkoumat i možnou spolupráci s konkurenčním podnikem Coca-Cola.