Philip Morris ČR loni vzrostl čistý zisk o 14 procent na 2,6 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 14 procent na 2,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH klesly o 22,7 procenta na 10,9 miliardy korun, kvůli změně provozního modelu jsou ale údaje o tržbách meziročně neporovnatelné. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 920 korun, uvedla v pozvánce na výroční valnou hromadu. Za předchozí rok akcionáři získali 880 korun.

Výši čistého zisku ovlivnily podle předsedy představenstva Andráse Tövisiho hlavně příznivý vývoj cen a vyšší objemy odbytu v ČR i na Slovensku. Objem domácího odbytu vzrostl o 2,1 procenta na 8,8 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 4,2 procenta na čtyři miliardy cigaret. Bez značky RGD, vykazované od 1. dubna 2014, se odbyt v ČR zvýšil o 0,5 procenta a na Slovensku o 3,4 procenta.

Tržní podíl včetně RGD v ČR poklesl o 1,5 procentního bodu, na Slovensku o 1,9 procentního bodu stoupl. Celkový trh cigaret v ČR vzrostl o 1,7 procenta a na Slovensku o 0,9 pct.

„Přestože náš tržní podíl v České republice byl nepříznivě ovlivněn zejména pokračujícím poklesem našich místních značek a značky Red & White, toto bylo částečně eliminováno vyšším podílem značek L&M, Philip Morris a Chesterfield,“ uvedl Tövisi, který chce koncem dubna na valné hromadě odstoupit z funkce člena představenstva. Důvodem je skutečnost, že byl pověřen jinými pracovními povinnostmi v rámci skupiny.

Provozní zisk firmy se podobně jako zisk před zdaněním zvýšil o 13,5 procenta na 3,2 miliardy korun. Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH vzrostly o 7,9 procenta na 5,6 miliardy korun.

Společnost od loňského 1. ledna přešla pro zvýšení konkurenceschopnosti a výkonnosti kutnohorského závodu na nový provozní model, kdy už nevlastní materiál pro výrobu, ale poskytuje mateřské společnosti Philip Morris International výrobní služby. Výsledkem této změny je, že Philip Morris ČR je odměňován formou poplatku za výrobní službu a zároveň nevykazuje exportní prodeje. Tržby za výrobní služby jsou vzhledem k nižším nákladům v principu nižší než tržby z exportních prodejů, které byly vykazované v minulém roce před změnou provozního modelu. Proto jsou údaje o tržbách meziročně neporovnatelné.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí v celé ČR.