Po masových kuličkách zmizí z IKEA všechno mleté maso

IKEA

IKEA Zdroj: profimedia.cz

Poté, co nábytkářský řetězec IKEA kvůli konině stáhl z prodeje švédské masové kuličky, zastavil nyní v Česku prodej všech výrobků z mletého hovězího a vepřového masa. Jde jen o preventivní opatření, tvrdí řetězec. Na pulty se výrobky vrátí, až firma provede testy.

„Kromě výrobků pocházejících z globálních zdrojů jsme se rozhodli z preventivních důvodů otestovat také výrobky od našich lokálních dodavatelů, které obsahují mleté vepřové a hovězí maso,“ uvedl mluvčí řetězce Petr Chadraba.

IKEA stáhla masové kuličky ze své nabídky poté, co v nich Státní veterinární správa objevila nedeklarované koňské maso, kterým dodavatel nahradil část hovězího a vepřového. „Přítomnost jakékoliv suroviny, která není uvedena v receptuře nebo produktové specifikaci, je pro nás naprosto nepřijatelná,“ dodal Chadraba.

Švédský nábytkářský podnik stáhnul masové kuličky z nabídky svých restaurací po celé Evropě a také některých zemích Asie a Karibiku. Ve středu z prodeje v některých zemích kvůli obsahu koniny zmizely i vídeňské párky. V Česku IKEA požívá jiného dodavatele, a párky tak podle svého tvrzení stahovat nemusí.