Počet turistů se letos přiblíží rekordu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Příjezdová turistika se letos definitivně oklepala z krize, když počet zahraničních hostů v českých hotelech utěšeně roste. Podle odhadů státní agentury CzechTourism přijede letos z ciziny zhruba o pět procent více turistů než loni. Číslo by se tak mohlo blížit rekordu z roku 2007, kdy do českých zemí zavítalo 6,7 milionu turistů. Překonání předkrizového maxima ale agentura ještě pro letošek nepředpokládá.

„Vypadá to, že jsme na cestě ven z krize. Ovšem na druhé straně si nemyslím, že by cestovní ruch byl dlouhodobě na nezvratitelném trendu růstu. Zejména když se podíváme na dění v západní Evropě,“ řekl deníku E15 šéf CzechTourismu Rostislav Vondruška.

S odhady agentury vesměs souhlasí i hoteliéři. „Od začátku roku sledujeme významné oživení,“ řekl prezident jejich asociace Václav Stárek. Provozovatelé ovšem nepřestávají lamentovat nad nízkými cenami, které prý často nepokryjí ani náklady. Ceny klesly v důsledku ostrého konkurenčního boje především na pražském trhu, dosud se ale nedostaly na předkrizovou úroveň.

„Většina hoteliérů se potýká s úhradami dluhů, které jim vznikly v zimní mimosezoně, a mnoho z nich se díky přetrvávajícím nízkým cenám za ubytování ještě z nejhoršího rozhodně nedostala,“ doplnil ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Perla Tomáš Startl. Podle průzkumu firmy KPMG klesla v dubnu průměrná cena dvoulůžkového hotelového pokoje meziročně o 110 korun na 1144 korun. Stárek proto předpovídá pro příští rok růst cen o deset procent.