Pojišťovny loni odhalily podvody za 840 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Hodnota pojistných podvodů odhalených pojišťovnami v roce 2011 dosáhla 840 milionů Kč, což bylo o 34 procent více než předloni.

Specializované útvary pojišťoven prošetřovaly přes 6600 podezřelých škod, o 30 procent více než v roce 2010. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP). Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Expert asociace na pojistné podvody Ludvík Bohman řekl, že podle zahraničních odborných odhadů se deset až 15 procent nákladů na pojistná plnění vyplácí na neodhalené pojistné podvody. Z více než 80 miliard předloňských vyplacených plnění tak pojišťovny v Česku přes osm miliard vyplatily neoprávněně, dodal.

Největší počet pojistných podvodů byl loni tradičně odhalen v pojištění motorových vozidel, kde pojišťovny vyšetřovaly o 47 procent podezřelých případů více. Klesla ale uchráněná hodnota na jeden odhalený případ. Důvodem je častý výskyt podvodů při uplatňování nízkých škod z povinného ručení u nehod do 100 tisíc korun, u kterých není přítomna policie, a účastníci nehody využívají k dokumentaci pouze formulář záznamu o dopravní nehodě. „Zřejmě spoléhají na to, že takto nízké škody nebudou vzhledem k jejich četnosti pojišťovnami prověřovány a podrobovány detailnějšímu zkoumání,“ uvedl specialista pro prevenci pojistných podvodů ČAP Ondřej Karel.

Nejvyšší hodnoty prokázaly pojišťovny za loňský rok poprvé v pojištění majetku a odpovědnosti, kde celková prokázaná hodnota meziročně stoupla o 58 procent. Tento nárůst byl zapříčiněn odhalením několika závažných případů podvodu v pojištění podnikatelů, ve kterém nárokované hodnoty dosahují zpravidla vysokých částek.

Pro ještě intenzivnější boj s pojistným podvodem nově využijí pojišťovny zákonnou možnost výměny informací o protiprávním jednání prostřednictvím Systému pro výměnu informací o podezřelých okolnostech, provozovaného ČAP. „Cílem systému není nahradit dosud užívané systémy a metody na úrovni jednotlivých pojišťoven, ale systematicky odhalovat podvody, které jsou páchány napříč trhem,“ uvedl výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora. Jde podle něj o takové podvody, které se z pohledu jedné pojišťovny nemusí na první pohled jevit podezřele, a k jejich odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u jiných pojistitelů.