Pokles tržeb obchodníků nezastavily ani Vánoce

Vánoce, slevy

Vánoce, slevy Zdroj: ctk

Tržby tuzemských obchodníků loni nezachránily ani Vánoce. Svaz obchodu a cestovního ruchu odhaduje, že v prosinci tržby největších řetězců klesly meziročně asi o čtyři procenta. „Prosinec byl pro nás zklamáním,“ řekl prezident svazu a současné šéf maloobchodní skupiny COOP Zdeněk Juračka.

Závěr roku je přitom pro obchody tradičně obdobím, od něhož si slibují žně. Lidé ale nyní nechávali nákupy až na poslední dny před Vánocemi, nebo se dokonce rozhodly vyčkat na výprodeje po svátcích.

Neslavný výsledek z posledního loňského měsíce navázal na listopadový pokles maloobchodních tržeb skoro o dvě procenta. Obchodníci z toho viní nejistotu způsobenou nekonečnými tahanicemi kolem sazeb daně z přidané hodnoty. „Dá se předpokládat, že kdyby vláda tak dlouho neotálela s výší DPH a nedržela obchodníky i spotřebitele v šachu, mohl obrat k lepšímu nastat již o měsíc či dva dříve,“ uvedl Juračka.

Na mušku si ale vzali také stále rostoucí podíl zboží nakupovaného v akčních slevách. Akce se na celkových tržbách řetězců nyní podílí už asi 40 procenty. „Je zcela jasné, že pár subjektů tlak na ceny nevydrží,“ poznamenal prezident svazu obchodu.

Obchodníci v současné době nemají v ruce žádná tvrdá data, která by svědčila pro to, že spotřebitelé začnou víc utrácet alespoň během letošního roku. Viceprezident obchodnického svazu Martin Ditmar ale sází na to, že spotřebu nebude možné odkládat do nekonečná, a že se tedy letos špatná nálada na maloobchodním trhu zlomí.